Последни новини
Home / Законът / Йорданова: Дебатът за отстраняване на гл. прокурор ще покаже определени зависимости на членовете на ВСС

Йорданова: Дебатът за отстраняване на гл. прокурор ще покаже определени зависимости на членовете на ВСС

Defakto.bg

„Това, което ние правим, е да настояваме за отговорност на главния прокурор. Това не е война, това е правова държава“, заяви в предаването „Неделя 150“ на БНР министърът на правосъдието Надежда Йорданова.

„Що се отнася до прокуратурата като институция, в рамките на правомощията си ние си взаимодействаме с прокуратурата“, уточни Йорданова.   След решението на Конституционния съд ВСС трябва да гледа по същество представеното предложение за предсрочното освобождаване на Иван Гешев, каза министърът на правосъдието, каза тя.

Според нея прави впечатление как чрез процедурни правила с изисквания за допустимост висшите магистрати се опитват да откажат разглеждането на част от обстоятелствата, посочени в искането за отстраняване и „тази линия на поведение е съвсем очевидна“.

Както е известно обсъждането започва на 4 април, но според приетите правила съдебните кадровици ще изключат онези случаи, които се отнасят до периоди преди Гешев да бъде избран на поста, независимо, че е обвързан с тях – случят „Бaнeви“,  „Eлeнa Йoнчeвa“,  случаят  с фирма „Жоси“ и отчасти за отравянето на оръжейния производител Емилиян Гебрев.

Всеки опит да се омаловажи провеждането на подобна процедура за търсене на отговорност на главния прокурор не трябва да бъде приеман, смята  Йорданова.  За  ползата от  процедурата, която ще се развие в настоящия състав на Висшия съдебен съвет, правосъдният министър посочи:

Ползата за обществото е това, че за пореден път ще бъдат осветлени различните зависимости. С този дебат ще станат видни определени дефицити на хората, които са в момента във ВСС. Една от преките положителни последици на тази процедура е в следващия ВСС да имаме хора с висок професионализъм, гръбнак и висок морал.“

Липсват данни за страната ни каква част от досъдебните производства се развиват над 6 години, изтъкна Надежда Йорданова, като се позова на европейска статистика.

„Не мога да приема ситуацията, при която прокуратурата бодро докладва как провежда своите досъдебни производство в срок и много удобно си спестява колко пъти удължава сроковете по тези досъдебни производства, за да бъде всичко развивано в срок.“

Много често мерките за неотклонение, например домашният арест или други форми на мерки за неотклонение, като че ли се използват като репресия.  Тоест много е важно някой да бъде ударен, задържан и по-малко важно е колко бързо ще бъде разследвано съответното престъпление и внесен обвинителният акт в съда“, коментира Йорданова.

Запитана има ли нарушения от страна на МВР при арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова, тя отбеляза, че от правна гледна точка МВР има правомощия да действа при условия на неотложност, но дали са били налице такива условия, ще се произнесе съдът.

По темата със закриването на специализираното правосъдие Надежда Йорданова попита „къде са делата за корупция на високите етажи“.

„Къде са разследванията, къде са обвинителните актове? Големият проблем в действието на специализираното правосъдие е, че то действително се изроди, не оправда очакванията, с които беше създадено. Специализираното правосъдие беше използвано от прокуратурата най-вече за подслушвания, за задържания. По-голяма част от делата, които разглежда Специализираният съд, са по искания за мерки за неотклонение, за разрешаване за използване на СРС.“

Йорданова смята, че закриването на специализираното правосъдие „ще създаде ново усещане в съдебната система, че няма да има острови, които дават възможности правото да се прилага по изкривен начин“.

 

 

About De Fakto

Проверете също

От „Правосъдие за всеки“ обявиха, че менторството на Пеевски над съдебната реформа е червена линия, която няма да пресекат

Най-важната задача пред народните представители в този момент е приемането на редовен бюджет за 2023 …

В Министерство на процедурата тръгва публично изслушване на 13 кандидати за съдия в ЕСПЧ

Днес от 10:00 ч. в сградата на Министерството на правосъдието, (гр. София, ул. „Славянска“ № …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.