Последни новини
Home / Законът / Съдия Мирослава Тодорова: Силните на деня не винаги са в изпълнителната власт*

Съдия Мирослава Тодорова: Силните на деня не винаги са в изпълнителната власт*

Defakto.bg

„Когато казваме, че прокуратурата трябва да бъде внимателна, когато преследва опозицията, трябва веднага да отчитаме разликата, че всичко зависи от контекста и има нюанси, които трябва да бъдат съобразени, за да бъде постигнато справедливо третиране. Например – има значение дали опозицията никога не е била на власт, или е била 12 години в управлението и продължава да държи местната власт, дали има съмнения за паралелна власт. Това има значение, защото в последните години многократно възникваха съмнения, че прокуратурата се ориентира по силните на деня, но силните на деня не винаги означава изпълнителната власт“.  Това каза в предаването „Политически НЕкоректно“ съдия Мирослава Тодорова.

Според нея случаят със задържането на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова фокусира големия проблем, състоящ се в това дали е възможно прокуратурата да се държи така институционално – не толкова публично, когато води разследването, и публично, когато обяснява резултатите, че да сме сигурни, че разследването е действително обективно, всестранно и пълно:

Трябва да бъде разяснено, че МВР винаги при неотложност може да започва производство. … Без да е чел делото, никой не може да изрази мнение, което да бъде надеждно и да внушава доверие. Винаги в зависимост от това, какво е събрано до момента, може да се каже дали действието е било законосъобразно и дали принудата, която е упражнена, е била пропорционална„.     

Съдия Тодорова посочи, че обществото непрекъснато се изправя пред проблема с конституционния модел на съдебната власт, който „води до объркана идентичност на прокуратурата“:

Понякога прокуратурата настоява да бъде съд, т.е. да се ползва с независимостта на съда и да не върши толкова оперативна работа. От друга страна – тя ръководи досъдебното производство и тя решава на кои лица да повдигне обвинение, затова трябва да бъде в близка връзка с МВР и обичайно в тази колаборация се стига до институционални сблъсъци или до зависимост„.

Тя припомни, че в периода, когато тя е била уволнена – по време на управлението на МВР от Цветан Цветанов – бившият градски прокурор и член на ВСС Нестор Несторов е бил казал, че прокуратурата се е превърнала в районно полицейско управление, т.е. функцията по ръководство на разследването е иззета и се осъществява от вътрешния министър.

По думите на Мирослава Тодорова никога не може да бъде вярно положение, при което прокуратурата не може да ръководи МВР или да се оправдава с т.нар. натиск отдолу:

Трябва да държим сметка, че изпълнителната власт – чрез МВР и службите – би могла да има сериозен ресурс, който да се превърне в репресивна сила. От друга страна – всички механизми са предвидени така, че прокуратурата никога да не може да изпуска положението на контрол. Ако го изпусне, това означава, че има т.нар. имплозия на институцията – вътрешна корупция или некомпетентни хора са на постове в институцията, така че да задават лош тон или съзнателно се пречи на ефективността на разследването„.

Веднъж отвори ли се една врата, процесът е необратим, с тези думи съдия Тодорова коментира започналата процедура за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев:

За първи път се повдига въпросът коя е приложимата процедура за прекратяване на мандата на главния прокурор. … Друг е въпросът за безпристрастността и независимостта на ВСС да вземе решение без страх за оцеляване„.

*Източник МВР

About De Fakto

Проверете също

Министър Славов: Процедурата за отстраняване на главния прокурор до края ще отговаря на условията за справедлив процес

             Атанас Славов обяви, че казусът “Осемте джуджета” ще  бъде …

Решението на НС за разходи и трансфери от бюджета в рамките на постъпленията, е обнародвано в „Държавен вестник“

Решението на парламента, което  разрешит разходи и трансфери от бюджета в рамките на събраните постъпления, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eight + 14 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.