Последни новини
Home / Законът / Иван Калибацев, кандидат за член на ВСС: Винаги съм бил безпристрастен, казва той след протести на пловдивски съдии срещу него (обновена)

Иван Калибацев, кандидат за член на ВСС: Винаги съм бил безпристрастен, казва той след протести на пловдивски съдии срещу него (обновена)

Defakto.bg По повод информацията, публикувана в Де Факто за поисканата  защита от ССБ от  Съдийската колегия на ВСС за съдия Деян Вътов от Пловдивския районен съд  заради упражен над него административен натиск и образувани три „необосновани“ дисциплинарни производства,   получихме позицията на  Иван Калибацев, председател на ПРС.

„Искам да заявя, че адмирирам и се възхищавам на инициативите на Съюза на съдиите в България в подкрепа на магистратите у нас. В тяхно лице всеки от нас вижда възможност да получи подкрепа в трудни моменти. Но справедливото и равнопоставено отношение изисква всеки да има възможност да представи гледната си точка и името му да не бъде опетнявано без да има възможност да се защити като представи своята гледна точка“, пише  в позицията си председателят на ПРС Калибацев.

В понедeлниĸ втopи cъдия oт ΠPC Taтянa Macлинĸoвa пoтъpcи зaщитa  cpeщy  дeйcтвиятa нa пpeдceдaтeля, a Cъюзът нa cъдиитe пocтaви ocтpo въпpoca  пpeд Cъдийcĸaтa ĸoлeгия дa cпpe тopмoзa нaд cъдии.

Πpeдceдaтeлят cъc cвoитe дeйcтвия e дoĸaзaл, чe в Paйoнeн cъд – Πлoвдив peшaвa вcичĸo eднoличнo. Hиĸoй oт зaмecтниĸ пpeдceдaтeлитe, ĸoитo ca тpимa, ниĸoгa нe e имaл мнeниe paзличнo oт тoвa нa пpeдceдaтeля. Oбщoтo cъбpaниe ĸaтo opгaн нa cъдa e cвeдeнo дa имa poля нa пyблиĸa нa пpeдceдaтeля и peшeния дa нe бъдaт пpиeмaни“,  казва в сигнала си  съдия Маслинкова.

От ССБ  посочват, че:  „Topмoзът нaд cъдия Macлинĸoвa зaпoчвa cъщo ĸaтo пpи cъдия Bътoв –  cлeд зaявeнa в нaчaлoтo нa 2020 г. ĸpитичнa пoзиция пo пoвoд виcoĸaтa нaтoвapeнocт в гpaждaнcĸaтa ĸoлeгия и иcĸaнe дa ce нaмepи peшeниe нa пpoблeмa“, oтбeляза  CCБ и поcoчи, чe  ocoбeнитe пoxвaти нa пpeдceдaтeля нa Paйoнeн cъд Πлoвдив oчepтaвaт cиcтeмeн пpoблeм.

Съюзът настоява Cъдийcĸaтa ĸoлeгия нa Bиcшия  дa извъpши зaдълбoчeнa пpoвepĸa зa цeлия yпpaвлeнcĸи мaндaт нa пpeдceдaтeля нa Paйoнeн cъд Πлoвдив Ивaн Kaлибaцeв и нeгoвитe зaмecтници и дa зaяви яcнa пoзиция oтнocнo дocтaтъчнoтo дaнни, пopaждaщи cъмнeния зa злoyпoтpeбa c aдминиcтpaтивнa влacт.

Обявените маниери на Калибацев от пловдивдивския съдия Деян Вътов,  станаха повод за подписка   на столични съдии в защита на редовия съдия. Очаква се днес Съдийската колегия да реши дали ще образува дисциплинарно производство срещу  Маслинкова по предложение на Калибацев.

Междувременно стана ясно, че Иван Калибацев е кандидат за изборен  член на новия ВСС. Заместниците му  Милена Георгиева, Александър Точевски и Диляна Славова са внесли предложение до Общото събрание на съдиите за избор на членове на ВСС.  Те  мотивират своето предложение с притежаваните от Иван Калибацев „нравствени качества, ярко изразеното чувство на справедливост и отговорност, високите морални ценности, богатия административен опит и отличните му умения за справяне с всеки възникнал проблем“.

Считаме, че личността му е достойна и би била полезна в бъдещата дейност на Висшия съдебен съвет при справяне с предстоящите предизвикателства и съществуващи проблеми в съдебната власт, с които е призван да се справи кадровия орган в следващия му състав“, пише в предложението.  Посочено е, че като административен ръководител на един от най-големите и натоварени съдилища в страната Иван Калибацев познава в детайли специфичните проблеми на съдилищата, успява да анализира и да планира организацията на работа на правораздавателния процес и да създава оптимални работни условия.

 

 

Право на отговор:

Иван Калибацев: Време е да спрем да се противопоставяме безпринципно по между си и да се обединим около общи ценности 

УВАЖАЕМИ ЧЛЕНОВЕ НА ВСС,
УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,
УВАЖАЕМИ РЕДАКТОРИ,

Иван Калибацев

От публикация в интернет страница “defakto.bg“ установих, че в началото на месец март 2022г. Деян Вътов, съдия в Районен съд – Пловдив, е изпратил до Съюза на съдиите в България сигнал срещу административното ръководство на съда. В него Деян Вътов твърди, че съм му оказвал натиск.
Искам да заявя, че адмирирам и се възхищавам на инициативите на Съюза на съдиите в България в подкрепа на магистратите у нас. В тяхно лице всеки от нас вижда възможност да получи подкрепа в трудни моменти. Но справедливото и равнопоставено отношение изисква всеки да има възможност да представи гледната си точка и името му да не бъде опетнявано без да има възможност да се защити като представи своята гледна точка.
В тази връзка тук искам да Ви запозная с фактите и моята позиция по случая, с който сте сезирани.
Като административен ръководител на Районен съд – Пловдив за мен приоритет е законосъобразното и своевременното изпълнение на функциите и задачите на съда. А това предполага да предоставям подкрепа на съдиите и администрацията при изпълнение на служебните им задължения, да осъществявам контрол и да предприемам мерки за допуснати нарушения и неизпълнения.
Всеки съдия в Районен съд – Пловдив винаги е бил свободен да изразява и защитава своите права и интереси, дори когато те са противоположни на позициите на административното ръководство.
Никога професионалните спорове между колеги не са прераствали в междуличностни разпри.
В случая с Деян Вътов наложените му административни санкции са в резултат на системното му неизпълнение на служебните му задължения. Като ръководител смятам, че нито е правно обосновано, нито е морално справедливо спрямо останалите колеги, да се толерира човек, който регулярно нарушава установените нормативни правила. В противен случай това може да се оцени като лично отношение към нарушителя. С оглед демонстративно неспазване на утвърдени правила и ред за работа, неизпълнение на задълженията и множеството коментари от страна на колегите ми, които бяха засегнати от поведението на Деян Вътов, в качеството си на административен ръководител предприех мерки, някои от които прераснаха в дисциплинарни производства. Предложенията за тези производства съм направил, воден от защита на общия колективен интерес на съдиите. Поведението ми винаги е било безпристрастно и съм се стремил, в рамките на правомощията ми, да оказвам подкрепа, да създавам условия на съдиите за качествено изпълнение на задълженията им, да им съдействам за подобряване на резултатите и запазването на доброто име на институцията.
Това е фактическата причина за предприетите от мен действия и образуваните производства.

Деян Вътов бе отправил същото по съдържание искане и през лятото на 2021 г. до Съдийската колегия на ВСС, която възложи проверка на Инспектората на ВСС. Това искане подробно бе отразено в интернет страница „lex.bg”. Този сигнал бе адресиран и до Окръжен съд – Пловдив и до Етичната комисия на този съд. Резултатите от проверката на ИВСС са за много добра организация на работа в Районен съд – Пловдив. По отношение на натовареността на съдиите, разглеждащи различни по материи дела, бе прието, че е от компетентността на ръководството да предприеме организационни мерки, с които да реши възникнали проблеми. В тази връзка
съм предприел действия по прекратяване на командироване на магистрати, с оглед завишени постъпления на дела.
Етичната комисия на Окръжен съд – Пловдив се произнесе с акт, с който не констатира нарушения на етичните правила от страна на административния ръководител на Районен съд – Пловдив, а проверката на Окръжен съд – Пловдив към този момент не е приключила по обективни причини.
С резултатите и изводите от проверките съм запознал съдиите от Районен съд – Пловдив на общи събрания, на които е присъствал и Деян Вътов. На тях той демонстрира неуважение към колегите си. Това създаде у съдиите в Районен съд – Пловдив изключително напрежение, защото засягаше честта и достойнството на магистратите и поставяше основите на негативни настроения и противопоставяния между тях.
Искам да уточня, че в качеството си на административен ръководител съм търсил диалог с Деян Вътов, за да изясня причините за поведението му и демонстративното му отношение. Но вместо колегиални и нормални разговори съм бил обект на демонстративно неуважение. Въпреки това и аз, и колегите ми, винаги сме се отзовавали да помагаме при нужда в работата на Деян Вътов и сме се вслушвали в неговите препоръки.
След проверките по сигналите, които не доведоха до желания от Деян Вътов резултат, беше инициирана и подписка в негова подкрепа и респективно срещу мен, но не сред преките му или бившите му колеги /съответно от Районен съд – Пловдив и Окръжен съд – Смолян/, а в Районен съд – София. Уважавам солидарността на магистратите, но считам, че е несправедливо да се търси подкрепа сред колеги, които не са преки свидетели на случая, а са били запознати с него при едностранно представяне на фактите.
Причината да се търси подкрепа Районен съд – София може да се търси и в желанието там да се наложи негативно настроение срещу мен. До този момент има заведени две граждански дела срещу издадена от мен заповед, по които исковете са приети за недопустими и производството е било прекратено. Може би именно с такава подписка се цели при завеждане на трети подобен иск, колегите в Районен съд – София да бъдат поставени в особена ситуация на вече изразена пристрастност и всъщност да бъдат употребени в битка срещу мен.
Надявам се все пак изложената от мен позиция да внесе яснота по случая. Аз оставам на разположение да предоставя допълнителна информация по случая.
На финала искам да завърша с призив към всички съдии. Време е да спрем да се противопоставяме безпринципно по между си и да се обединим около общи ценности. Разделението между съдиите, което умишлено се налага и подхранва, цели да ни направи по-слаби и по-лесни за влиянието на задкулисието. Заедно можем да решим сериозните проблеми, които са в основата на разделението ни, като:
НЕРАВНОМЕРНАТА НАТОВАРЕНОСТ и проблемите, които създава с противопоставянето на съдиите;
НЕСПРАВЕДЛИВОТО ЗАПЛАЩАНЕ и отново противопоставянето между съдиите, свързано с липсата на адекватна оценка на работата им;
ПРОБЛЕМИТЕ С КАРИЕРНОТО ИЗРАСТВАНЕ и поставянето на конкурсите в ситуация на безвремие и забрава;
ЗЛОУПОТРЕБИТЕ С КОМАНДИРОВАНЕТО, които отново създават противопоставяне между съдиите и са в основата на забавянето на конкурсите;
АПАТИЯТА, обзела съществена част от съдиите, поради липса на адекватно управление и дъгите години на безвремие!
Тъй като организираната подписка на съдии от Районен съд – София в подкрепа на Деян Вътов е депозирана във ВСС, призовавам членовете му, както и дисциплинарните състави, да запазят своята обективност и безпристрастност, тъй като с подписката се цели въздействие именно по дисциплинарните производства.
Призовавам Съюза на съдиите в България за подкрепа и се надявам да бъде един от обединителите на съдийската общност! И нека да бъдем наистина съдии като търсим истината и бъдем смели в отстояването й!
Обръщам се и към двете медии, отразили случаите, описани по-горе, с молба за обективност и отразяване на мнението и на двете страни, с оглед принципа на равнопоставеност, обективност и достоверност на информацията!
С уважение:
ИВАН КАЛИБАЦЕВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РАЙОНЕН СЪД
ПЛОВДИВ

About De Fakto

Проверете също

В Министерство на процедурата тръгва публично изслушване на 13 кандидати за съдия в ЕСПЧ

Днес от 10:00 ч. в сградата на Министерството на правосъдието, (гр. София, ул. „Славянска“ № …

Законът за личния фалит мина единодушно на първо четене в правна комисия

Комисията по правни въпроси в парламента  прие на първо четене Закона за несъстоятелност на физическите …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.