Последни новини
Home / Законът / Спецпрокуратута се активира срещу депутата Елена Гунчева за „предателство“ във Фейсбук

Спецпрокуратута се активира срещу депутата Елена Гунчева за „предателство“ във Фейсбук

Defakto.bg
Елена Гунчева

Специализираната прокуратура проверява твърдения на граждани, че български народен представител  Елена Гунчева от „Възраждане“  „евентуално“ е извършила престъпление по Глава първа от Наказателния кодекс, събщиха оттам.  Сигналът е за извършено престъпление по чл. 98 от Наказателния кодек, който е в  раздел „Предателство и шпионство“ от Наказателния кодекс и гласи::  „Който подбужда чужда държава или обществена група в чужбина към война или друго враждебно действие против Републиката, се наказва с лишаване от свобода от пет до петнадесет години“.

Повод за бързата реакция  е статус във Фейсбук на Гунчева от 18 март,  в който тя коментира намерението на правителството да изпрати военна помощ на Украйна.

Не се отчайвайте, има някаква надежда – Русия има високоточкови оръжия, така че точно може да улучи Министерски съвет, ако Просто Киро изпрати нашите ракети на шута Зеленски. Може да им пратим и линк с координатите на Мустафата„, написа тя. Елена Гунчева е адвокат.

Председателят на парламента Никола Минчев  определи изказването като „недостойно и недопустимо“ и посочи, че според чл. 29 на Виенската конвенция „всички депутати дължат уважение на висшите държавни представители, както и на дипломатите„.

Преди това посланиците на 35 държави в София осъдиха остро призивите за насилие на депутатката от „Възраждане“ Елена Гунчева.

Ние, посланиците на държавите членки на ЕС, приветстваме изявлението на г-н Никола Минчев, председател на Народното събрание, осъждащо заплахите за насилие срещу Министерския съвет и акредитирани посланици. Подобни заплахи са неизвиними и ние сме обединени в убеждението си, че речта на омразата не може да има място в нашите общества“, се казва в декларацията на депутатите. Към , към която се присъединиха и посланиците на САЩ, Албания, Австралия, Канада, Грузия, Израел, Япония и Обединеното кралство.

Фейсбук е място, където хората изразяват своето лично мнение, както е направила и г-жа Елена Гунчева – обявиха от  ПП „Възраждане“.

Започнала е незабавна проверка по случая, след края на която от спецобвинението обещават да съобщят повече информация.

 

About De Fakto

Проверете също

Прокурорската колегия върна становище, според което Гешев, а не Сарафов ръководи Националната следствена служба

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет върна на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) преписката …

Повдигнаха задочно обвинение за принуда и незаконни записи на Петьо Петров – Еврото

Софийската районна прокуратурата е повдигнала задочно обвинение на бившия ръководител на Столичното следствие Петьо Петров, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.