Последни новини
Home / Законът / Председателят на Общия съд отхвърли искането на „Русия днес“ Франция срещу санкциите за спиране на телевизията

Председателят на Общия съд отхвърли искането на „Русия днес“ Франция срещу санкциите за спиране на телевизията

Defakto.bg

 

Европейският съд представи определение на председателя на Общия съд, с което засега се отхвърля жалбата срещу решението на Съвета на ЕС за спиране на излъчването в ЕС на руската телевизия АрТи заради събитията в Украйна.

На 24 февруари 2022 г. Руската федерация започна военна операция в Украйна, а на  1 март 2022 г. 1 Съветът на Европейския съюз въведе серия от мерки за преустановяване на  дейностите по излъчване на някои медии, по-специално RT France, в Съюза или в Съюзно ръководство, се казва  в съобщение на пресслужбата на СЕС.

RT France сезира Общия съд на Европейския съюз  за отмяна на актовете на Съвета. Тя също така е подала молба за временно отлагане на изпълнението на последните.  С днешното си определение  председателят на Общият съд отхвърля молбата на „Русия днес“- Франция за спиране на изпълнението на актовете, чиято отмяна се иска.

На първо място, председателят на Общия съд приема, че твърдените от „Русия днес“- Франция вреди са от чисто икономически и финансов характер и в този смисъл, освен при изключителни обстоятелства не може да се считат за непоправими, тъй като паричното обезщетение по правило може да възстанови положението на увреденото лице отпреди настъпването на вредата.

На второ място, във връзка с твърденията на „Русия днес“-Франция за сериозно увреждане на репутацията ѝ от атакуваните актове на Съвета, председателят на Общия съд подчертава, че целта на производството по временни мерки не е да възстанови вече претърпените вреди и че именно същинската отмяна на атакуваните актове би могла да обезщети в достатъчна степен евентуално претърпените и твърдени неимуществени вреди.

На трето място, председателят на Общия съд изтъква, че „Русия днес“-Франция е следвало да представи доказателства за твърдяната вреда, свързана с цялостното засягане на дейността на медията, както и че подобни актове биха могли необратимо да увредят демократичното общество. За сметка на това, според председателя на Общия съд „Русия днес“-Франция се е позовала общо и абстрактно на подобно засягане, без да конкретизира по какъв начин то се отнася конкретно до тази медия.

Накрая, председателят на Общия съд приема и че не са налице и условията за неотложност. Претеглянето на наличните интереси е в полза на Съвета, чиито мерки са свързани с необходимостта от защита на държавите членки срещу дезинформацията, която би могла да се води от медии, контролирани от руското ръководство, и която би могла да застраши обществения ред и сигурността в Съюза в контекста на военната агресия срещу Украйна. За сметка на това, отстояваните от „Русия днес“-Франция интереси са свързани с положението на служителите и с финансовата устойчивост на медията.

* Определението не предопределя по никакъв начин решението на Общия съд по съществото на спора. Освен това то може да бъде обжалвано пред заместник-председателя на Съда на ЕС.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата иска имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по „Барселонагейт“

Софийската градска прокуратура предложи на главния прокурор да поиска от Народното събрание да снеме имунитета …

Демерджиев внесъл сигнал в прокуратурата срещу кабинета „Петков“ за злоупотреби с помощи за украински бежанци

„В понеделник внесох сигнал в прокуратурата, който касае работата по помощта за украинските бежанци.“ Това обяви …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 − five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.