Последни новини
Home / Законът / СГП призовава на 4 април премиера Петков за разпит по делото за „евентуално“ изнудване на Васил Божков

СГП призовава на 4 април премиера Петков за разпит по делото за „евентуално“ изнудване на Васил Божков

Defakto.bg

Софийска градска прокуратура ще призове министър-председателя на Република България Кирил Петков да се яви в качеството му на свидетел за провеждане на повторен разпит, съобщават оттам.
Петков ще бъде призован в качеството му на свидетел по образуваното дело за „евентуално изнудване на Васил Божков“, се казва в сйъобщението.

Като причина за разпита се казва, че  първоначалният разпит на Петков от 17.03.2022 г., е  бил първото действие по  разследването на МВР за изнудване.  Разпитът, който е поставил  начало досъдебното производство, е бил проведен от  разследващ полицай при Главна дирекция „Национална полиция“, „който некомпетентен орган“, казва прокуратурата.   По тази причина  проведеното процесуално действие няма правна стойност, се  уточнява в съобщението. В разпита, който прокуратурата не зачита, Петков засяга два въпроса – единият за неплащането на 556 млн. лева от хазартните фирми на обвиняемия бизнесмен Васил Божков, в резултат на подкупите (над 60 млн. лв.), които той е давал на Борисов и Горанов.

Г-н Кирил Петков ще бъде призован  да се яви в сградата на Софийска градска прокуратура  на 04.04.2022 г. – понеделник, като на свидетеля ще бъдат посочени още две резервни дати предвид неговата евентуална служебна ангажираност“.

На същото основание  са  преповторени и разпитите на Бойко Борисов, Владислав Горанов, Севдалина Арнаудова, както и на други свидетели. Тримата бяха арестувани за 24 часа по разследване на МВР за изнудване по сигнал на „БОЕЦ“.  За изнудването обвиняемият Божков  е дал писмени обяснения,  поискани му от Европейската прокуратура.

Близо две години след като Божков сигнализира за подкупи, които е давал по думите на тримата,  прокуратурата реши да поиска от ОАЕ да позволи видеоконферентен разпит с намиращия се в Дубай бизнесмен.  По процедура, искането трябва да мине през МП,  но една седмица след обявеното намерение, такова искане не е постъпило в министерството,  заяви днес министър Йорданова.

 

About De Fakto

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.