Последни новини
Home / Законът / Искането на прокуратурата до ОАЕ за разпит на Васил Божков е получено в правосъдното министерство

Искането на прокуратурата до ОАЕ за разпит на Васил Божков е получено в правосъдното министерство

Defakto.bg

Искането на прокуратурата до  Обединените арабски емирства за разпит по видеоконферентна връзка на бизнесмена Васил Божков вече е пристигнала в Министерството на правосъдието.  Придвижването й се е забавило, заради необходимостта да бъде преведена на арабски език, уточняват от държавното обвинение, съобщи БНР.

На въпрос вчера Надежда Йорданова отговори, че в MП  иcĸaнeто не е пристигнало, а  комyниĸaциятa в подобни случаи  минaвa пpeз миниcтpитe нa пpaвocъдиeтo нa двeтe дъpжaви.  Тъй като България няма договор за правна помощ с Обединените арабски емирства ще се ползва принципът на взаимност, пояснява днес правосъдният министър Надежда Йорданова, чрез която трябва да стане придвижването на искането:

„Това, което прави Министерството, е преглед на нещата – ако има някаква неяснота, уточняваме с колегите. Подготвено е едно строго формално писмо, от мен като министър, към съответната държава, която препраща искането до прокуратурата, моли за взаимност и изразява готовност за взаимност“.

На 25 март т.г. СГП обяви,че ще отправи молбата за разпит на Божков  във връзка с твърденията му, че е бил че е бил жертва на изнудване от Борисов, Горанов и Арнаудова.

Понеже  България няма договор за правна помощ с Обединените арабски емирства, местните власти трябва да преценят допустим ли е по тяхното законодателство такъв вид разпит.

По делото за изнудване,  на 17 март т.г. Борисов, Арнаудова и Горанов  бяха задържани за 24 часа, а прокуратурата отказа да им повдигне обвинения и ги освободи от ареста.  Това извади на преден план въпроса защо обвиняемият Божков, сигнализирал прокуратурата още преди две години за рекета, не е разпитван досега.

Тримата бяха разпитани в началото на седмицата, а в понеделник се очаква да бъде разпитан и премиерът Кирил Петков.

About De Fakto

Проверете също

При 64,22 % активност приключи изборът на съдиите за членове на ВСС, предстои преброяване на гласовете

Изборът на шестима съдии от съдебната квота приключи,  обяви в 18 ч. Мина Топузова,  председател …

Съдиите не успяха да изберат нито един от 15-те кандидати за членове на ВСС, изборът продължава в неделя (кой колко гласове взе на първи тур)

Избирателна комисия  констатира, че нито едни от кандидатите не е получил повече от половината от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.