Последни новини
Home / Законът / От 1 април: Родителите не плащат такса за детска градина, минималната заплата -710 лв, максималният осигурителен доход – 3400 лв.

От 1 април: Родителите не плащат такса за детска градина, минималната заплата -710 лв, максималният осигурителен доход – 3400 лв.

Defakto.bg

От 1 април  влизат в сила всички  мерки, които представляват 20 млрд. лв. от бюджета за 2022 г., и ориентирани към  увеличаване на минимална заплата,  парите за отглеждане на дете, ваучери за храна на работници от 80 лв. на 200 лв.,, заяви вицепремиера Корнелия Нинова.  До 1 април помощта на държавата беше по 250 лева на мегаватчас за енергопотребителите. От 1 април тя се увеличи на 300 лева за мегаватчас, каза тя. Мярката 60/40, която е помогнала на доста фирми, работодатели, работници, запазила е работни места, и продължава да действа и сега. Тя посочи и 50 млн. помощ за общините за  субсидираните им  дейности, делегирани дейности и др.

В обобщение от първи април: 

Минималният осигурителен доход на регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводителите се повишава от 420 на 710 лева.

От 650 на 710 лева се увеличава и обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст.

Също от 1 април се повишава от 650 на 710 лева минималният осигурителен доход на самоосигуряващите се.

С 11,88 лева се увеличава и цената за купуване на всеки месец недостигащ осигурителен стаж за пенсия, както и за завършено висше или полувисше образование. Той вече ще струва 140,58 лева, тъй като е 19,8 на сто от минималния осигурителен доход на самоосигуряващите се.

Хората с трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане с право на социална пенсия за инвалидност от днес се разпределят в три категории.

При 100 на сто с определена чужда помощ ще получават 160 на сто от социалната пенсия за старост или 272,00 лв.; Тези от 91 на сто до 100 на сто получават 140 процента от социалната пенсия за старост или 238,00 лв.; а хората от 71 на сто до 90 на сто – 130 на сто от нея или 221,00 лв.

От днес има и нови размери на минималното и максималното дневно обезщетение за безработица – те са съответно 18 лева и 85,71 лева вместо досегашните 12 и 74,29 лева.

Повишава се 1625 на 1775 лева максималният размер на гарантираните вземания на работещите при несъстоятелност на работодателя.

От 1 април родителите няма да плащат такса за детска градина и ясла. Държавата ще осигурява средства за издръжката в детските заведения.

От  днес,  Националният осигурителен институт (НОИ) ще преизчисли служебно пенсиите на общо 340 880 пенсионери, придобили осигурителен стаж след пенсионирането си или след последното преизчисление на пенсиите, съобщи  пресцентъра на НОИ.

Преизчислението ще обхване всички работещите пенсионери, получаващи трудови пенсии – пенсии за осигурителен стаж и възраст, пенсии за инвалидност поради общо заболяване и пенсии за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест. Те трябва да имат придобит осигурителен стаж през предходната 2021 г. и да не са подавали заявление за преизчисляване на пенсията им с придобит след пенсионирането им осигурителен стаж и осигурителен доход до датата на настоящото служебно преизчисляване.

През миналата година извънредната мярка беше трансформирана в постоянно действаща. Тогава, считано от 1 април 2021 г., бяха преизчислени пенсиите на общо 294 065 работещи пенсионери, припомнят от НОИ.

 

About De Fakto

Проверете също

Неделно: Срещу Сарафов се води „мръсна война“, Гешев бил „заплашван“, Ясен Тодоров – следен от „хора и автомобили“

За страховите преживявания поотделно съобщиха главният прокурор Гешев, заместникът му Борислав Сарафов и заместникът на …

Калин Калпакчиев: Приетият механизъм за контрол върху дейността на главния прокурор е сериозен позитив

Партиите започват да осъзнават, че политически манипулируемата прокуратура се обръща срещу тях Трябва да гледаме …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

sixteen − 6 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.