Последни новини
Home / Законът / Разследват трима за предполагаем шпионаж в полза на Русия, обяви спецпрокуратурата

Разследват трима за предполагаем шпионаж в полза на Русия, обяви спецпрокуратурата

Defakto.bg

Разследваната дейност не е свързана с отношенията между България и Република Северна Македония, заяви Валентина Маджарова.

В Спецпрокуратурата е образувано досъдебно производство за шпионаж. Разследва се дейността на двама служители на ДАНС и на един служител на министерство, което е различно от МВР. След анализ на доказателствата ще бъде направена преценка дали има обосновано предположение, че някое лице е извършило престъпление и дали да бъде повдигнато обвинение”. Това заяви Христо Кръстев – говорител на Спецпрокуратурата, на брифинг в петък.

Според разследващите има вероятност тези лица да са предавали информация в полза на Руската федерация на лице, което е различно от изгонените руски дипломати.  Предположението е, че предаването на информация е ставало непряко чрез специални технически способи.  Следващата седмица ще стане ясно дали ще бъдат предявени обвинения за шпионство в полза на Руската федерация по чл. 104 от Наказателния кодекс.

Към момента няма задържани за 24 часа, тъй като не са били налице законовите предпоставки за това. Разследваните са на средно ръководно положение в ДАНС. Не са от висшето ръководство”, каза Христо Кръстев.

„Става ръпрос за случай на шпионаж, разкрит в следствие на активната работа на ДАНС. Това е престъпление против републиката. Този тип престъпления се извършват обикновено конфиденциално и са секретни, затова на този етап не можем да разкрием много подробности.“,  каза ръководителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова, цитирана от БНТ.

По информация на БНР  обвинение ще бъде повдигнато поне на  един от разследваните – в понеделник. Проверят се и за другите замесени или както ги наричат от прокуратурата – периферни лица.

Разследваната дейност не е свързана с работа, насочена срещу отношенията между България и Република Северна Македония, уточни Валентина Маджарова.

Вчера премиерът Кирил Петков коментира,  че: „Част от нещата, за които ми е докладвано вече е, че руски агенти са работили специално срещу разбирателството между България и Северна Македония и руският интерес е бил фокусиран да няма европейско бъдеще за Западните Балкани. Не знам дали тази новина е по този случай, но знам, че има няколко такива казуса, което показва как някой се опитва да подменя българския интерес“, посочи Петков.

Това е поредно разследване на прокуратурата за  шпионаж в полза на Русия.  Първоначално за руски шпионин беше обявен генералът от резерва Валентин Цанков, а подсъдим в спецсъда за шпионство е и лидерът на движение „Русофили“ Николай Малинов.  Преди година пък прокуратурата обяви, че е разкрита престъпна група от бивши и настоящи военни, които са шпионирали за Русия.  Спецпрокуратурата прати  шестима на съд, но в началото на тази година военният съд в София върна делото на прокуратурата за процесуални нарушения, коиото не позволяват да се разбире как е извършвано шпионството, а Военно апелативният съд потвърди прекратеното съдебно производство и освобождаването на обвиняемите от ареста.

 

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Обвиниха разследващ полицай, присвоил 26 000 лв. иззети като веществени доказателства

Районна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняем 32-годишен разследващ полицай присвоил сумата от 26 000 …

Андрей Янкулов: Борисов не успя напълно да овладее съда и няма от какво да се страхува

Не виждам никаква разумна причина Борисов да не се откаже от имунитета си – това …

Един коментар

  1. Евентуална прокуратура,разследва евентуално престъпление и ще повдигне евентуално обвинение! Браво!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twenty + two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.