Последни новини
Home / Законът / Докладът за ДКК е засекретен, а в него гъмжи от данни за престъпления, каза Нинова

Докладът за ДКК е засекретен, а в него гъмжи от данни за престъпления, каза Нинова

Defakto.bg

Докладът на Сметната палата за Държавната консолидационна компания е изцяло засекретен, защото във всяка точка от него има данни за престъпления и той ще бъде предаден директно на прокуратурата.  Това заяви  пред депутатите вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова, която обяви пред народните представители, че й е отказан достъп до данните в доклада. Така абсурдно, министърът като  принципал и едноличен собственик на капитала на ДКК , не може да се запознае с резулатите, не може да изпълни и поетите обещания пред депутатите,  каза Нинова.

Аз знам от лицата, които са го получили – това е Съветът на директорите на ДКК, който има право по закон да го получи – че всяко изречение в доклада на Сметната палата е състав от Наказателния кодекс. Гарантирам ви, че в ДКК е заровена една от най-големите корупции на новото време на България. Да чакаш 28 години, за да приключи евентуално наказателно производство, за да вземеш мерки. Това е абсурдно! Нека се опитаме заедно да излезем от тази ситуация. Признавам ви, като министър аз нямам ход“.

Според чл. 58, ал. 2 от Закона за Сметната палата   при данни за престъпление в одитния доклад той се изпраща на прокуратурата и не се огласяват данните.Така  истината за корупцията по време на управлението на ГЕРБ няма да излезе на  бял свят, каза Нинова.  Тя предложи на председателя на НС Никола Минчев да поиска от Сметната палата доклада и той да влезе влезе в секретно деловодство на парламента. „Опитайте да го разсекретите, искаме истината, нищо повече“, каза тя.

Сметната палата изпрати на прокуратурата окончателния доклад за извършения одит за сключването и изпълнението на договори по Закона за обществените поръчки от „Монтажи“ ЕАД за периода от началото на 2017 година до края на 2020 година, съобщиха преди дни от палатата. Докладът е изпратен и на Държавна агенция „Национална сигурност“ и е уведомена Националната следствена служба.

About De Fakto

Проверете също

При 64,22 % активност приключи изборът на съдиите за членове на ВСС, предстои преброяване на гласовете

Изборът на шестима съдии от съдебната квота приключи,  обяви в 18 ч. Мина Топузова,  председател …

Съдиите не успяха да изберат нито един от 15-те кандидати за членове на ВСС, изборът продължава в неделя (кой колко гласове взе на първи тур)

Избирателна комисия  констатира, че нито едни от кандидатите не е получил повече от половината от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.