Последни новини
Home / Законът / Зам. министър Емил Дечев: Не е редно ВСС да приеме, че Гешев не отговаря за нарушения, извършени преди мандата му

Зам. министър Емил Дечев: Не е редно ВСС да приеме, че Гешев не отговаря за нарушения, извършени преди мандата му

Defakto.bg

Молбата за разпит на Божков вече е във Външно министерство

Съдия Емил Дечев

Не изключвам  мнозинството от ВСС да  приеме,  че част от предложенията на правосъдния министър за отстраняването на Гешев са недопустими и не следва да се разглеждат – това  каза  зам. правосъдният министър Емил Дечев пред БТВ по повод извънредния пленум на съвета в понеделник.  Дечев   припомни, че според правилата, приети от ВСС главният прокурор отговаря  само за действия и бездействия,  извършение по време на мандата му. На практика казусите  „Жоси“, „Баневи“ “ Елена Йончева и частично „Гебрев“ ще останат извън обследването на твърдените нарушения на гл.  прокурор.

„Възможно е да се стигне до такова тълкуване, с което аз не съм съгласен“,  каза Дечев. Той  смята, че няма пречка всички предложения  да бъдат разгледани по същество. 

„За главен прокурор трябва да се избира човек, който е с безспорни нравствени и професионалин качества.  Ако той е направил едно голямо нарушение, което е предизвикало възмущението на цялото общество, ние как да отделим това нарушение,  защото е направено един ден  преди да встъпи в длъжност?! Та той заема поста тлавен прокурор именно, защото се смята, че е безупречен професионалист с безупречни нравствени качества. Ще бъде неправилно и погрешно тълкуване на закона да се приеме, че той не отговаря за нарушенията, които е извършил преди встъпването му като главен прокурор“.

Дечев напомни, че КС обяви за погрешно  мнението на мнозинството от ВСС, което на 22 юли м.г. отхвърли искането на проф. Янаки Стоилов за отстраняване на Гешев.  „Десет съдии бяха единодушни, а единадесетият внесе предложението„, отбеляза зам. министърът, като визираше  Янаки Стоилов,  който заради обективността като конституционен съдия, не участва при взимане на решението, че правосъдният министър може да иска предсрочно отстраняване на тримата големи.

Зам.-министърът на правосъдието обясни още  : „Молбата на ВКС за разпит на Васил Божков вече е в Министерството на външните работи, за да бъде помолена ОАЕ в условията на взаимност и да бъде реализирано разпитът, заяви зам.-министърът Емил Дечев. Според него не е ясно кога ще се случи това, защото имаме доста различия с ОАЕ.

Дечев заяви още, че е направена проверка и е  установено, че са подавани нечетливи отчети в Търговския регистър от адвокат на Божков. “ Вече е направена проверката, че упълномощен от Божков адвокат е подавал нечетливи финансови отчети към Търговския регистър, които е поискал Владислав Горанов. По-голямата част от тях са били върнати, защото са били нечетливи. Става дума за отчети на акционерните дружества Националната лотария  и  Ню Геймс и са попълнили чрез адвокат, каза Дечев. Той поясни, че става дума за период от 2015 до 2019 г.Ню Геймс  има три отказа, след това две години – два пъти и след това един път.  Националната лотария има нечетливи отчети за 2016, 2017 и 2018 г., заяви  още той.  Всичко това обаче е от компетенцията на Комисията по хазарта, добави Дечев.

Той коментира и плана за възстановяване, като обясни, че ако не се предприеме съдебна реформа, може и да не получим финансовата подкрепа от ЕС.

About De Fakto

Проверете също

Съветът по съдебна реформа с мерки срещу дублирането на престъпления и административни нарушения

Дублирането на състави на престъпления и административни нарушения в действащото законодателство бе акцент на заседанието …

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.