Последни новини
Home / Законът / Отборът на СУ се класира на полуфинал в престижно състезание по космическо право

Отборът на СУ се класира на полуфинал в престижно състезание по космическо право

Defakto.bg

 

Мария Желязкова, Анатали Георгиева и Ана Комсалова, студенти в Юф на “ СУ Кл.Охридски“, се класираха на полуфинал след четири победи срещу достойни опоненти.

Отборът на СУ взима участие в най-голямото и престижно състезание по космическо право – Manfred Lachs Space Law Moot Court Competition (MLSLMCC) за трета година и се класира на полуфинал.  Отборът бе съставен от студентите на ЮФ – Мария Желязкова, Анатали Георгиева и Ана Комсалова, които заеха ролята на защитници на двете спорещи държави в симулативен процес пред Международния съд в Хага.

След като подготви задълбочени писмени защити, отборът взе участие в устната част на състезанието виртуално в периода 21-28 март 2022 г.

В устните кръгове на състезанието, състезателите се изправиха срещу представители на университети от Австрия, Германия, Финландия и Франция. Момичетата се справиха блестящо и победиха отборите от Виенския университет, както и университета в Кьолн, които предоставят на студентите си възможността на изучават в детайли материята на международното космическо право.  След класиране на полуфинал, студентите на СУ „Св. Климент Охридски“ премериха сили с отбора, който в последствие спечели и финалния сблъсък на състезанието.

Подготовката на отбора продължава девет месеца, като тренировките са започнали още през лятото на 2021 г., покривайки, както международното публично право, така и спецификите на космическото право като негов отрасъл.  С излизането на казуса през есента на 2021 г. започва усилена подготовката на двете писмени защити, в които участниците излагат подробна аргументация относно актуални проблеми на отрасъла като отговорност за вреди при сблъсък на сателити, регистрацията на космически обекти, ролята на новите технологии и международните гаранции за използване на космоса за мирни цели.

През месец март последва участие на отбора в устната фаза на състезанието, организирано от Европейския център за космическо право и Международния институт по космическо право, в която състезателите ни се класираха на полуфинал след четири победи срещу достойни опоненти.

Във фазата на полуфиналите, българският отбор демонстрира търпение, непоклатимост пред техническите затруднения, присъствие на духа, задълбочени правни знания и завидни ораторски умения въпреки трудните въпроси на съдиите и едни от най-известните академици в областта.

Ръководство и подкрепа на отбора оказаха Недко Радев – докторант по международно частно право към ЮФ на СУ, и Николета Василева – магистър по права на човека от University College London с дългогодишен опит в състезанията по международно право. Неизменна помощ оказаха Велиана Събчева – магистър по право от ЮФ на СУ и бивш състезател по международно космическо право и международен арбитраж, и д-р Симона Спасова, преподавател по международно космическо право в ЮФ на СУ.

Отборът изказва своята благодарност към всички бивши състезатели и треньори, които бяха част от усилената подготовката, както и към ръководство на ЮФ на СУ „Св. Климент Охридски“ за подкрепата, която оказа за поредна година.

 

About De Fakto

Проверете също

Прокурорската колегия върна становище, според което Гешев, а не Сарафов ръководи Националната следствена служба

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет върна на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) преписката …

Повдигнаха задочно обвинение за принуда и незаконни записи на Петьо Петров – Еврото

Софийската районна прокуратурата е повдигнала задочно обвинение на бившия ръководител на Столичното следствие Петьо Петров, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.