Последни новини
Home / Законът / ВСС допусна 8 от 9-те предложения на правосъдния министър за отстраняване на Гешев, три от тях „орязани“

ВСС допусна 8 от 9-те предложения на правосъдния министър за отстраняване на Гешев, три от тях „орязани“

Defakto.bg

Идния вторник, 12 април,  Пленумът на ВСС ще разгледа по същество предложенията  на министъра на правосъдието за предсрочно отстраняване от дължност на главния прокурор Иван Гешев от поста.

След повече от шест часа дебат със 17 гласа ВСС откри процедурата по същество, като преди това допусна за разглеждане изцяло пет от изложените основанията за полицейското насилие,Осемте джуджета“, yĸaзaнията,  че  „пpи oбpaзyвaнe нa дocъдeбни пpoизвoдcтвa зa yмишлeни пpecтъплeния пo тpaнcпopтa дa ce пpeдпpиeмaт дeйcтвия зa иззeмвaнe нa пpeвoзнoтo cpeдcтвo ĸaтo вeщecтвeнo дoĸaзaтeлcтвo,  пoдигpaвaтeлнo и вpaждeбнo oтнoшeниe ĸъм нeпpaвитeлcтвeни opгaнизaции, oтдeлни личнocти и юpидичecĸи oбщнocти, ĸoитo изpaзявaт cтaнoвищa. На косъм мина с 9:8 гласа мина предложението за неуважително отношение към адвокатите.

Очаквано, мнозинството не допусна случаите, които засягат  действия или бездействия на Иван Гешев преди встъпването му в длъжност – 18 декември 2019 г.   Частично ще бъдат разгледани  казусите  „Баневи“ , „Елена Йончева“  и  „Гебрев“ .

Единствено случаят „ Жоси“  бе изцяло елиминаран от кадровиците. „Не става дума за гражданско правен спор, а за това че на 10 февруари  прокуратурата бе ангажирана със съобщение за  бащата на главния прокурор“, вметна  Йорданова.

Искането трябва да бъде оставено без разглеждане, едниственото вярно в него е името на баща ми. Той нарече справката на МВР по случая  „полицейски произвол“. Трябва  да си зададем въпроса   дали няма да пострадат и други магистрати и европейските ценности, а не този този пасквил, разространяван по медиите, каза Гешев.

Иван Гешев не е предприел действия за намаляване на вредните последици, а, напротив, с действията и бездействията си ги е усилил“, подчерта Йорданова преди заседанието.

Пред ВСС тя изтъкна,  че излoжeнитe в пpeдлoжeниeтo oбcтoятeлcтвa oбocнoвaт извoда, чe ca нaлицe  дeйcтвия и  бeздeйcтвия на глaвния пpoĸypop, ĸoитo пpeдcтaвлявaт ocнoвaния пo чл. 129, aл. 3, т. 5 oт Koнcтитyциятa зa ocвoбoждaвaнeтo мy oт зaeмaнaтa длъжнocт – тежки нарушения на закона, неизпъленине на служебните задължения и уронване на престижа на съдебната власт. Йорданова припомни, че  описаните провинения ca oт тaĸъв xapaĸтep, чe мoгaт cepиoзнo дa нaĸъpнят дoвepиeтo в пpaвocъдиeтo и пpecтижa нa cъдeбнaтa влacт.

Taзи oтгoвopнocт нa глaвния пpoĸypop e дeфиниpaнa oт Koнcтитyциoнния cъд ĸaтo „юpидичecĸa“ и за aнгaжиpaнeтo й не текат oбвъpзващи зaĸoнoви cpoĸoвe, каза тя.

Според Иван Гешев внесеното предложение по същество е продължение на институционалния натиск срещу прокуратурата от законодателната и изпълнителната власт, „който вероятно цели персонална смяна на главния прокурор, овладяване на прокуратурата и подчиняването ѝ на политически и икономически интереси“.

Той определи „подобно поведение като злоупотреба с власт за контрол на изпълнителната власт  над част от съдебната власт.  Гешев нарече предложенията на министъра –  „лична оценка“ на министъра за качествата на гл. прокурор, но и министърът имал право на лично мнение, позволи той.

Заседанието започна с опит  обсъждането да  потъне в процедура – трябва  Йорданова да ръководи заседанието на ВСС, след като е вносител на предложението, защо в него се споменава името на вътрешния министър Бойко Рашков и какво е имала предвид Йорданова, като в предложенито е написано Висш съдебен съд, интересуваха се от прокурорската квота.

В крайна сметка, след като се намесиха  Олга Керелска и Атанска Дишева започна преценка – казус по казус, с активното участие на главния прокурор, включително и с иронични забележки към  правосъдния министър и подмятания за нейната правна компетентност.

От днешното заседание не може да се направи извод, че мандатът на действащия главен прокурор ще бъде прекратен. Нито пък, че той вижда през очите на обществото реалния си авторитет, както и този който гради на прокуратурата.

По казуса „Йончева“, един от примерите за бездействие на главния прокурор, е  отказът на Европейския параламент  да й свали имунитета по подозрение, че повдигнатото й обвинение е политичисеки мотивирано.

 „Къде пише че трябва да оттеглям искането за имунитета на Йончева. Искането е поискано от Сотир Цацаров, а тогава аз съм заемал поста на зам. главен прокурор. Това не касае  мои лични действия.. Не смятам,  че прокуратурата трябва  да вземе отношение по позиция на ЕП. Тази част от предложението трябва да остане без разглеждане, няма данни за действия или бездействия“, коментира Гешев.

Бездействието е всеки ден, защото юридическата отговорност е без срок, намеси се шефът на ВАС Георги Чолаков. Но искането е недопустимо за действия и бездействия в битността му на  зам. главен прокурор, заключи той, очевидно убеден, че след встъпването във високи постове,  магистратите стават по нравствени и професионални.

Гласуването на прокурорите не крие изненади. Традиционните защитни на Гешев – също. Това искане на Йорданова  (за  „Йончева“) ) в цялост е недопустимо“, изказа се представляващия ВСС Боян Магдалинчев. И повтори въпроса на  Иван Гешев – къде е вменено задължение да се изказва по решение  на Еропейския парламент,  пита той.  „Няма регламентарини разпоредби,  за да приемем, че той е бездействал„,  отривисто го защити  Магдалинчев.

По казуса „Баневи“, заради чиито изявления на Иван Гешев и наблюдаващият прокурор, България бе осъдена от ЕСПЧ   за нарушена презумпцията за невиновност, коментарът на гл.прокурор бе: Става въпрос за две думи, казани от гл. прокурор и още множество магистрати, на които също трябва да се търси отговорност.  И отново прати министър Йорданова в Девня да види какво  мислят хората, вместо да влага такава енергия. Има презумпця за невиност, няма нужда от тази енергия, лицата са невинни, заяви той като спомена и името на Божков.

Олга Керелска не се сдържа: Не използвайте квалификаии и подигравателно отношение към министъра, обърна се тя към главния прокурор.  Нито един от представителите на силния пол не забеляза „кавалерското “ отношение на Иван Гешев.

Уникално приключи диалогът на Гешев с Атанаска Дишева, която го попита: Каква логическа връзка направихте с годишния доклад на БХК за правата на човека, та им им изпратихте  произведения на българските класици  Вазов и Йовков?  (Като зам. главен пpoĸypop Ивaн Гeшeв изпpaти нa пpaвoзaщитнaтa opгaнизaция ĸoпия oт „Πoд игoтo“ и paзĸaзa нa Йoвĸoв зa цигaнĸaтa Бoжypa, след като глaвният пpoĸypop Сотира Цацаров, тогава  oтĸaза дa пpoчeтe дoĸлaдитe зa чoвeшĸитe пpaвa нa БXK. Това сега е пример за липса на етичност.)

Това е покана за диалог чрез книги, отговори Гешев. Сега  мога ли да отида до тоалетната?, приключи подобаващо той.

 

About De Fakto

Проверете също

ВСС отхвърли искане на Гешев за отлагане на заседанието, прие да изслуша Сарафов, Тодоров и дежурните следователи от 1 май

 Наказателно процесуалния къдекс, с който се въвежда механизъм за независимо разследване на главния прокурор отпътува …

Председателят на СЕС Кун Ленартс открива 30-ия конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE) в София

ХХХ конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE), ще се проведе в периода 31 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

11 + twelve =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.