Последни новини
Home / Законът / Н. Йорданова: Нито едно от предложенията ми не е свързано с личния живот на Гешев, а с действията му като гл. прокурор

Н. Йорданова: Нито едно от предложенията ми не е свързано с личния живот на Гешев, а с действията му като гл. прокурор

Defakto.bg
Днешното заседание на ВСС е съпроводено от протест на БОЕЦ под надслов „Гешев вън!“.

Висшият съдебен съвет започна обсъждането на  допустимостта на искането на правосъдния министър Надежда Йорданова за предсрочно прекратяване мандата на главния прокурор.  Очаква се  да стане ясно дали ще отпаднат окончателно част от казусите, заради които правосъдният министър смята, че главният прокурор  е уронил престижа на съдебната власт и затова мандатът му трябва да бъде прекратен предсрочно.

Предположенията са,  че ще бъдат изключени случаите,  свързани с действия или бездействия на Иван Гешев преди избора му за главен прокурор.

Нито едно от обвиненията, които аз съм посочила не са свързани с личния живот на Гешев, а с действията му като главен прокурор“, каза министър Йорданова пред заседанието на ВСС. Действиетлон настоящия състав на ВСС все повече показва неспособност да се отнесе  отговорно  към правомищята си. Този факт не може да ме откаже аз да изпълнявам своите, допълни министърът.

Иван Гешев изпрати 28-странично становище, в което определя искането на Надежда Йорданова като „пореден опит за политическо въздействие върху независимата съдебна власт“.

„Искат да ме сменят, за да овладеят прокуратурата, но нямат правни аргументи“, пише обвинител №1, според когото предложението за освобождаването му противоречи на Конституцията, Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс.

Гешев за трети път нарече предложението на Йорданова „правно нищо“.

Понеже не виждам никакъв смисъл, дори и политически смисъл при положение, че в момента, ако видите социологическите проучвания в тази така наречена съдебна реформа, защото това, което се пропагандира, не е съдебна реформа, интересува между 4 и 7 процента от българските граждани. Знаете какво ги интересува българските граждани – цените на тока, на газта, цените в магазините и какво ли още не и не виждам даже никаква политическа логика в това искане. И затова единственото обяснение, което имам, надявам се да не е така, това е овладяване на прокуратурата за използването ѝ за нелегитимни политически цели. Надявам се да не е така“.

По време на обсъждането, от 10 часа пред сградата на Висшия съдебен съвет гражданско движение БОЕЦ организира протест под надслов „Гешев вън!“.

Искането на министър Йорданова за отстраняване на главния прокурор бе внесено на 2 март и съдържа девет основания  основания за отстраняване.

С тези свои действия главният прокурор е е накърнил престижа на съдебната власт и затова трябва да бъде предсрочно освободен, смята Йорданова.

Правилата

Ако съдебният съвет открие нередности предложението, ще даде срок от седем дни за отстраняването им.
Ако искането бъде допуснато до разглеждане, след седмица ще бъде насрочено ново заседание, на което вече дебатът ще е по същество на основанията. На него главният прокурор ще има право на защита и може да се представлява от адвокат, съдия или прокурор. Тогава ще могат да се събират допълнителни доказателства, да се изслушат вещи лица и т.н.Ако се стигне до събиране на нови доказателства, ВСС ще дава седемдневен срок на страните да се запознаят с тях и после отново ще обсъжда случаите. Решението за освобождаване се взема със 17 гласа „за“, а ако не се събере необходимото мнозинство, то това означава, че предложението е отхвърлено.
До искането на Йорданова, която още в първите си дни като министър обяви, че ще настоява за оставката на Гешев, се стигна и след решение на Конституционния съд (КС), с което беше дадена зелена светлина на министъра на правосъдието да започне такава процедура.17 от членовете на съвета, колкото е необходимото мнозинство, за да се гласува предсрочно освобождаване на главния прокурор, избраха Гешев през 2019 г. Толкова отхвърлиха и искането на бившия служебен правосъден министър и настоящ конституционен съдия Янаки Стоилов през лятото на 2021 година и отказаха да го разгледат по същество.

About De Fakto

Проверете също

Законът за личния фалит мина единодушно на първо четене в правна комисия

Комисията по правни въпроси в парламента  прие на първо четене Закона за несъстоятелност на физическите …

Градска прокуратурата предлага на Гешев да иска имунитета на още един депутат от ГЕРБ – СДС

Софийска градска прокуратура (СГП) предлага на главния прокурор Иван Гешев да внесе искане за привличане …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

9 + three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.