Последни новини
Home / Законът / След разпит: Премиерът Петков призова ВСС да подкрепи искането за отстраняване на Гешев от поста

След разпит: Премиерът Петков призова ВСС да подкрепи искането за отстраняване на Гешев от поста

Defakto.bg

Премиерът Кирил Петков призова Висшия съдебен съвет да си свърши  работата и да подкрепи искането на правосъдния министър Надежда Йорданова за предсрочно прекратяване мандата на Иван Гешев. Той отново повтори, че няма доверие на действащия главния прокурор. Към кадровиците обсъждат кои от 9-те искания на министър Йорданова ще бъдат допуснати за разглеждане по същество.

Петков  коментира дебата във ВСС  след близо тричасовия си разпит в Софийската градска прокуратура по сигнала на укриващия се в Дубай Васил Божков, че е бил изнудван от Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова.

Той  отказа подробности за разпита, но заяви, че е предоставил на следователите одитен  доклад за нарушения при обществените поръчки в различни общини по времето, когато финансов министър беше Владислав Горанов: „Обясних в детайли, че има няколко неща, които мен лично ме притесняват – докладът на АДФИ (Агенцията за държавна финансова инспекция – бел. ред.), според който има ощетяване на бюджета за над 550 млн. лв. На база, че Васил Божков не е платил средствата, които е трябвало да плати, бюджетът е ощетен. От друга страна, ако се окаже вярна неговата информация, че е дал 60 млн. лв. под формата на подкуп и пари срещу изнудване, тези два факта мен лично като министър-председател ме притесняват„, отбеляза премиерът.

Той подчерта още, че според трети доклад, който е бил съставен от Министерството на финансите, от който е станало известно, че одитната агенция, контролирана по това време от Владислав Горанов като финансов министър и която трябва да одитира всички евросредства, „по някакъв начин е проспала или не е видяла, че в много от общините много от обществените поръчки са се провели така, че има над 90% концентрация със само един изпълнител на европроекти„.

Петков беше първият свидетел по чиито показания в средата на март Главната дирекция „Национална полиция“ започна разследването, заради което Борисов, Горанов и Арнаудова прекараха 24 часа в ареста.  Софийска градска прокуратура  прокуратурата разпореди да бъдат повторени всички процесуално-следствени действия,  тъй като по закон компетентен орган да разпитва бивш премиер и министър е следовател, а не разследващ полицай.

About De Fakto

Проверете също

Единодушно Пленумът на ВСС допусна за обсъждане второто предложение за отстраняване на Гешев  (допълнена)

Главният прокурор: Не мислете, че като минат през прокуратурата няма да дойдат и за вас …

Адв. Петър Славов: За политическите права на хората с увреждания

  Адв. Петър Славов,  член на Висшия адвокатски съвет със съвещателен глас,  докторант по „Конституционно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

9 + 18 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.