Последни новини
Home / Законът / Без доверие във върховенството на правото, трудно може да има напредък, каза Чери Блеър на среща с министър Йорданова

Без доверие във върховенството на правото, трудно може да има напредък, каза Чери Блеър на среща с министър Йорданова

Defakto.bg

 

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова на среща с Чери Блеър, съпруга на бившия британски премиер на Тони Блеър,

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова се срещна с Чери Блеър, основател на Cheri Blair Foundation for Woman и съпруга на бившия британски премиер Тони Блеър, която е на посещение в България за участие в Конференцията „Жените в управителните съвети“.

Като основен приоритет за България и Обединеното кралство единодушно бе посочен принципът за върховенството на правото. Блеър изрази твърдата си увереност, че това е необходимата гаранция за всяко демократично общество. Доверието във върховенството на правото е толкова важно, че веднъж разклатено, то много трудно може да бъде стабилизирано. А без доверието на обществото, не може да се постигне напредък.

В отговор министър Йорданова подчерта, че е изключително важно обществото да разбере, че хората на най-високи публични длъжности трябва да бъдат безупречни и че никой не е над закона.

Друга тема, която предизвика интерес в двете страни бе работата им по отношение борбата с домашното насилие. Министърът на правосъдието каза, че подходът трябва да е междуинституционален, като всички ангажирани институции заедно работят за решаването му и обществото следва да е добре информирано за последствията, които понася в резултат от домашно насилие. Тя използва случая да благодари на посланика на Обединеното кралство за подкрепата и съвместната работа по темата.

Чери Блеър сподели, че в Обединеното кралство се работи целенасочено срещу проявите на заплахи и налагане на ограничения върху жертвите на домашно насилие, които се третират също толкова сериозно колкото и проявите на физическо насилие. Необходими са обучения и информационни кампании, насочени към полицията, магистратите, социалните услуги, работодателите и обществеността за последиците от тези прояви, каза тя.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата иска имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по „Барселонагейт“

Софийската градска прокуратура предложи на главния прокурор да поиска от Народното събрание да снеме имунитета …

Демерджиев внесъл сигнал в прокуратурата срещу кабинета „Петков“ за злоупотреби с помощи за украински бежанци

„В понеделник внесох сигнал в прокуратурата, който касае работата по помощта за украинските бежанци.“ Това обяви …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 + five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.