Последни новини
Home / Законът / Без доверие във върховенството на правото, трудно може да има напредък, каза Чери Блеър на среща с министър Йорданова

Без доверие във върховенството на правото, трудно може да има напредък, каза Чери Блеър на среща с министър Йорданова

Defakto.bg

 

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова на среща с Чери Блеър, съпруга на бившия британски премиер на Тони Блеър,

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова се срещна с Чери Блеър, основател на Cheri Blair Foundation for Woman и съпруга на бившия британски премиер Тони Блеър, която е на посещение в България за участие в Конференцията „Жените в управителните съвети“.

Като основен приоритет за България и Обединеното кралство единодушно бе посочен принципът за върховенството на правото. Блеър изрази твърдата си увереност, че това е необходимата гаранция за всяко демократично общество. Доверието във върховенството на правото е толкова важно, че веднъж разклатено, то много трудно може да бъде стабилизирано. А без доверието на обществото, не може да се постигне напредък.

В отговор министър Йорданова подчерта, че е изключително важно обществото да разбере, че хората на най-високи публични длъжности трябва да бъдат безупречни и че никой не е над закона.

Друга тема, която предизвика интерес в двете страни бе работата им по отношение борбата с домашното насилие. Министърът на правосъдието каза, че подходът трябва да е междуинституционален, като всички ангажирани институции заедно работят за решаването му и обществото следва да е добре информирано за последствията, които понася в резултат от домашно насилие. Тя използва случая да благодари на посланика на Обединеното кралство за подкрепата и съвместната работа по темата.

Чери Блеър сподели, че в Обединеното кралство се работи целенасочено срещу проявите на заплахи и налагане на ограничения върху жертвите на домашно насилие, които се третират също толкова сериозно колкото и проявите на физическо насилие. Необходими са обучения и информационни кампании, насочени към полицията, магистратите, социалните услуги, работодателите и обществеността за последиците от тези прояви, каза тя.

About De Fakto

Проверете също

Надзирателите и съдебните охранители ще получат допълнително възнаграждение за постигнати резултати с августовските заплати

Със заплатите за месец август служителите в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) и Главна …

Съдът: Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков са невиновни по обвинението в хулиганство в метрото през 2020 г.

Обвинението  на Софийска районна прокуратура  срещу Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков за хулиганство …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.