Последни новини
Home / Законът / ВАдС организира конференция по повод 70-ата годишнина на Закона за собствеността

ВАдС организира конференция по повод 70-ата годишнина на Закона за собствеността

Defakto.bg

По повод 70-ата годишнина от приемането на Закона за собствеността, Висшият адвокатски съвет организира НАУЧНО-ПРАКТИЧЕСКА КОНФЕРЕНЦИЯ на тема „70 ГОДИНИ ЗАКОН ЗА СОБСТВЕНОСТТА ИМА ЛИ НУЖДА ОТ ПРОМЯНА?”. Тя ще се проведе на 12.04.2022 г., в Зала „Изток” на Народното събрание,  на адрес гр. София, пл. „Народно събрание” № 2., съобщават от институцията.

При откриване на форума обръщение ще направят Ивайло Дерменджиев,председател на Висшия адвокатски съвет; Никола Минчев, председател на Народното събрание, Милен Матеев, председател на Комисията по конституционни и правни въпроси на Народното
събрание; Обръщение на Галина Захарова, председател на Върховния касационен съд.  Модератор на събитието е  Валя Гигова, член на ВАдС.

       Научно-практическата конференция се провежда със съдействието на Центъра за обучение на адвокати „Кръстю Цончев“ и под патронажа на Председателя на Народното събрание.

          Ще бъдат обсъдени следните теми и дискусии:

Ø  Развитие на уредбата в Закона за собствеността от 1952 до 2022 г- – изложение на проф. Иван Русчевд.ю.н преподавател в ЮФ на СУ „Св. Климент Охридски”, член-кореспондент на БАН, от 9:30 до 10:00 ч.

 

Ø  За конституционната неприкосновеност на частната собственост – критично – изложение на съдия Красимир Влахов, член на Конституционния съд, от 10:00 до 10:30 ч.

Ø  Правото на собственост като основно право в ЕКПЧ и правния ред на Европейския съюз – изложение на доцент д-р Христо Христевпреподавател в СУ „Св. Климент Охридски”, адвокат от Софийска адвокатска колегия, от 10:45 до 11:15 ч.

 

Ø  Възстановяване на собственост като способ за придобиване на права – проблеми, решения и резултати – изложение на Катерина Михайловска, член на Висшия адвокатски съвет, адвокат от Софийска адвокатска колегия, от 13:00 до 13:30 ч.

 

Ø  Гражданскоправна защита на правото на собственост – изложение на Емануела Балевска, дългогодишен съдия във Върховен касационен съд, от 13:30 до 14:00 ч.

 Ø  За необходимостта от уредба на нови вещни права. Сервитути и квази сервитути. Наследимо право на ползване – изложение на Камелия Маринова, съдия във Върховен касационен съд, от 14:00 до 14:30 ч.

 Ø  За правните последици от отказа от право на собственост – изложение на проф. Иван Русчевд.ю.н преподавател в ЮФ на СУ „Св. Климент Охридски”, член-кореспондент на БАН, от 15:30 до 16:00 ч.

 Ø  Ефективна ли е защитата на собствеността в производството по създаване на имотен регистър в България? – изложение на доктор Ивайло Василев, адвокат от Пловдивска адвокатска колегия, от 16:00 до 16:30 ч.

 

About De Fakto

Проверете също

От „Правосъдие за всеки“ обявиха, че менторството на Пеевски над съдебната реформа е червена линия, която няма да пресекат

Най-важната задача пред народните представители в този момент е приемането на редовен бюджет за 2023 …

В Министерство на процедурата тръгва публично изслушване на 13 кандидати за съдия в ЕСПЧ

Днес от 10:00 ч. в сградата на Министерството на правосъдието, (гр. София, ул. „Славянска“ № …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

20 − twelve =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.