Последни новини
Home / Законът / МВР изпрати на прокуратурата материали от проверката за кея в лесопарк „Росенец“

МВР изпрати на прокуратурата материали от проверката за кея в лесопарк „Росенец“

Defakto.bg

Главна дирекция Национална полиция  е изпратила на прокуратурата материалите от проверка на строителството на кея пред сарая на Ахмед Доган в лесопарк „Росенец“ с мнение за образуване на досъдебно производство.  Сигналът до МВР за нарушенията при строителството на кея е на народния представител  Ивайло Мирчев, съобщават от  “Демократична България”.

Отдел “Икономическа полиция” е приключил проверката и според разследващите има данни за престъпление по чл. 314 от НК за внесени неверни обстоятелства или изявления в официален документ.
Проверката е започнала през есента на 2021 г. по сигнал за извършени закононарушения при изграждането на кейова стена в лесопарк Росенец. В него е посочено също, че на 2 септември 2016 г. първоначално е заличено пристанището – имот с идеални части, а на 24 февруари 2020 г. е нанесено в кадастъра като пристанище с нова, по-голяма квадратура от 5 838 кв. м. От изискани документи и снимков материал е установено, че към 2016 г. хидротехническото съоръжение е било с площ от 1 029 кв. м, а през 2020 г. на негово място е нанесен нов имот с площ от 5 838 кв. м, с начин на трайно ползване за пристанище с размери и подробно описание в
констативен нотариален акт от 18 март 2020 г. При съпоставка на данните, е изяснено, че този документ е съставен на база на изготвено експертно конструктивно становище-обследване и анализ на съществуващите строителни конструкции – брегоукрепителни конструкции и защитни съоръжения и оборудване. На това основание на тях са очертавани границите и дължината на съоръжението. Това дава основание на разследващите да заключат, че в официален документ – констативен нотариален акт от 18 март
2020 г., умишлено са нанесени неверни обстоятелства на база конструктивното становище, изготвено от 53-годишен инженер от Бургас.
След системни сигнали от Ивайло Мирчев и бившия депутат  “ДБ“  Димитър Найденов, ДНСК вече установи, че удължението на кейовата стена в лесопарк „Росенец“ е изградено без необходимите строителни книжа.

Вчера МВР  публикува  списък със  116 случая, работени в Главна дирекция „Национална полиция“ и Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“, за които няма никаква информация какво е свършила прокуратурата. Казусите са от  периода 01 януари 2021 г. до 25 март 2022 г.  При отчета за дейността на ведомството за миналата годинав вътрешният министър Бойко Рашков заяви, че прокуратурата саботира работата на вътрешното ведомство и много често преписките, които МВР праща на държавното обвинение, потъват там.

Сред обектите на въпросните сигнали са главният прокурор Иван Гешев, депутатът от ДПС Делян Пеевски, столичната кметица Йорданка Фандъкова, главният архитект на София Здравко Здравков, тъстът на бизнесмена Христо Ковачки и общински съветник от Перник – Божидар Живков, бившите здравни министри Кирил Ананиев и Костадин Ангелов и други.

От прокуратурата отговориха, че  „никъде в българското законодателство не е предвидено наблюдаващите прокурори да уведомяват за предприетите действия органите на МВР, още по-малко, вътрешния министър, който няма компетентност по извършването на процесуални действия“. Но нито дума за реални действия по обявените случаи.

About De Fakto

Проверете също

Министър Славов: Процедурата за отстраняване на главния прокурор до края ще отговаря на условията за справедлив процес

             Атанас Славов обяви, че казусът “Осемте джуджета” ще  бъде …

Решението на НС за разходи и трансфери от бюджета в рамките на постъпленията, е обнародвано в „Държавен вестник“

Решението на парламента, което  разрешит разходи и трансфери от бюджета в рамките на събраните постъпления, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.