Последни новини
Home / Законът / По сигнал на ГЕРБ: Спецпрокуратурата проверява дали са престъпление арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова

По сигнал на ГЕРБ: Спецпрокуратурата проверява дали са престъпление арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова

Defakto.bg

Специализираната прокуратура е започнала проверка на образуваното досъдебно производство за изнудване в  Главна дирекция „Национална полиция“ в МВР,  по което  на 17 март бяха задържани за 24 часа  Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова.  Това става ясно от съобщение на спецпрокуратурата, която е сезирана със сигнал от  административния секретар на ПП „ГЕРБ“ Цветомир Паунов.

В него се твърдят  „вероятни“ незаконосъобразни действия, които „вероятно“  са престъпление по служба по НК, пише в съобщението. (по долу)  Софийска градска прокуратура ще сътрудничи с материали на Специализираната, се казва още в него.

Прокуратурата не посочва имена в сигнала, но по информация на БНР са упоменати премиера Кирил Петков и вътрешния министър Бойко Рашков.

Досъдебното производство бе огласено от МВР като образувано по сигнал на „БОЕЦ“,  данни за изнудване и собственоръчно пoдпиcaни cвeдeния oт Bасил Бoжĸoв зa раздадени подкупи от над 60 млн. лв. на тримата задържани, както и с ощетяване на Дъpжaвният бюджeт  c 556 872 283 лв.

На средващия ден след арестите, 18 март,  МВР поиска от СГП да пoвдигне  oбвинeниe нa Бoйĸo Бopиcoв, Bлaдиcлaв Гopaнoв и Ceвдeлинa Apнayдoвa и задържането им за срок от 72 часа, но прокуратурата отказа с мотива, че липсва „неотложност“, а проведените към онзи момент разпити са в нарушение на НПК.

Понастоящем всички следствени действия се преповтарят  – преразпитани от прокурор бяха Бoйĸo Бopиcoв, Bлaдиcлaв Гopaнoв и Ceвдeлинa Apнayдoвa.  Вчера близо три часа обяснения дава и премиера Кирил Петков, чиито свидетелства за нов доклад и липси в бюджета бяха  послужили като основание за неотложно задържане на тримата бивши управленци и обиски в домовете им.

Повече от две години след сигналите на Божков до прокуратурата за подкупите, едва миналата седмица СГП поиска от ОАЕ разрешение за видеоконферентен разпит на бизнесмена.  От  пресконференция на Божков пред медиите се разбра, че  Европейската прокуратура се е заинтересувала от сигнала му и той вече е дал писмени показания пред нея.

За яснота – в момента текат две прокурорски производства – едното в СГП по делото за изнудване, и другото – проверка по сигнал на ГЕРБ в  Спецпрокуратурата за  евентуално престъпление в  МВР.

Случаят напомня  историята  с изчезналите милиони  от АМ  „Хемус“, когато вместо да сключат споразумение с обвиняемия,  готов  да даде информация  за грабежа на над 53 млн. лв, Софийска районна прокуратура  образува дело на шефа на ГДБОП за грубо отношение с прокурорите от Софийска градска.

Цялото съобщение на Спецпрокуратурата: 

На 30.03.2022 г. в Специализираната прокуратура постъпи сигнал от административния секретар на ПП „ГЕРБ“. В него се излагат твърдения за евентуално извършени престъпления по служба от лица, заемащи висши публични длъжности, които по смисъла на чл. 411а, ал. 1, т. 4 от НПК са от компетентността на Специализираната прокуратура.

В сигнала се твърди за вероятно извършени незаконосъобразни действия, които вероятно осъществяват състав на престъпление по НК, относно образувано досъдебно производство от Главна дирекция „Национална полиция“ в МВР, по което са задържани по Закона за МВР за срок до 24 часа Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова.

На основание на чл. 145 от Закона за съдебната власт прокурор от Специализираната прокуратура е разпоредил извършване на проверка по случая. От Софийска градска прокуратура са изискани информация и документи.

Във връзка с високия обществен интерес Специализираната прокуратура ще информира периодично обществеността за извършените действия по проверката.

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Славов: Процедурата за отстраняване на главния прокурор до края ще отговаря на условията за справедлив процес

             Атанас Славов обяви, че казусът “Осемте джуджета” ще  бъде …

Решението на НС за разходи и трансфери от бюджета в рамките на постъпленията, е обнародвано в „Държавен вестник“

Решението на парламента, което  разрешит разходи и трансфери от бюджета в рамките на събраните постъпления, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three + seven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.