Последни новини
Home / Законът / Мотивите на съда за условната присъда от 2,5 г. на д-р Иван Димитров за убийство на крадец при „неизбежна отбрана“

Мотивите на съда за условната присъда от 2,5 г. на д-р Иван Димитров за убийство на крадец при „неизбежна отбрана“

Defakto.bg

 

Защитата на д-р Димитров явно не е съответствала на характера и  опасността на нападението

Вместо да сигнализира полицейските органи, че е прострелял човек, д-р Иван Димитров започнал да заличава следи, се казва в мотивите на апелативните магистрати в Пловдив

Преди това два състава на окръжния го оправдаха, приемайки, че не е превишил неизбежна отбрана

Ваня Драганова

Ваня Драганова

Д-р Иван Димитров е виновен за убийството на крадеца Жоро Джевизов-Плъха, защото е стрелял с пистолет в отговор на нападение с нож. Така може да бъдат резюмирани мотивите, с които състав на Пловдивския апелативен съд призна лекаря за виновен в умишлено причинена смърт при превишаване на пределите на неизбежната отбрана.

Преди това два различни състава на Окръжния съд в Пловдив оправдаха д-р Димитров, приемайки, че отбраната не е превишена, защото не е имало какво друго да направи, за да защити живота си.

Д-р Иван Димитров получи условна присъда от АС Пловдив за убийство при превишаване на пределите на неизбежната отбрана

В нощта срещу 2 март 2018 г. Жоро Джевизов  с прякор Плъха, осъждан 9 пъти, влязъл в двора на д-р Димитров на ул. “Лука Касъров” в Пловдив. Разбил катинара на един от гаражите, ползван от лекаря като работилница, и започнал да подготвя намиращите се там вещи за изнасяне. Д-р Иван Димитров бил сам в дома си, майката на двете му деца Жулиета била с тях в с. Крумово. Забелязал, че в работилницата свети, но решил да слезе и да загаси лампата на сутринта.  Малко по-късно видял, че в двора вече е   тъмно, а вратата на гаража е открехната. Взел незаконния си пистолет “Валтер” и слязъл да види какво става. Усетил движение в гаража и към него полетял нож, който го ранил в крака. Д-р Димитров извикал: “Стой, полиция!”, но Жоро Джевизов не се подчинил, хвърлил по него друг предмет  (какъв точно, не беше установено.

Застреляният Жоро Джевизов по прякор Плъха

Последвали още  2 изстрела,  крадецът ударил лекаря с метална рекламна табела, после двамата се разбягали в различни посоки. Жоро Джевизов успял да стигне до кола, спряна на метри от двора, до областната управа на Пловдив. Рано сутринта бил намерен мъртъв на капака й. След стрелбата д-р Димитров се върнал в двора си, взел падналия на земята нож и го качил в дома си.

После се обадил на своя приятел Никола Капсъзов и двамата обиколили квартала, за да търсят крадеца, но така и не го открили. Лекарят изхвърлил пистолета в контейнер  до Университета по хранителни технологии и оръжието така и не беше намерено.

На сутринта убеждавал собственика на  близкия магазин  да изтрие  записите от камерите, но той не се съгласил.

Много пъти чух “Да застреляш крадец”, но не ставаше дума за кражба, аз защитавах живота си. Всичко стана много бързо, нямах време да мисля. Действах инстинктивно и под много силен стрес. Не съм искал да го убивам, а и през цялото време не съм вярвал, че съм го уцелил”, обясни Иван Димитров, когато делото се разглеждаше за втори път в Пловдивския окръжен съд.

Първия път той беше оправдан при съкратено съдебно следствие – без разпит на свидетели и вещи лица, но апелативната инстанция постанови процесът да започне отначало заради неясноти около случилото се. С почти същите аргументи и вторият състав реши, че няма превишаване на отбраната.  “Тъй като в случая е налице неизбежна отбрана, която е съобразена с характера и опасността на нападението, за което липсва явно несъответствие, извършеното от подсъдимия не е обществено опасно и не съставлява престъпление независимо от всички други обстоятелства, включително причинените вреди на нападателя”, беше записано в мотивите и на двата състава.

На 10 март т. г. обаче Апелативният съд в Пловдив отмени оправдателната присъда и  постанови 2,5 г.  условно с 4 години изпитателен срок. 

Ефективността на упражнената от подсъдимия Димитров неизбежна отбрана в конкретния случай е могла да се изпълни и без причиняване смъртта на нападателя”, пише  в мотивите към осъдителната присъда. Съдебният състав допълва, че отбраняващият се принципно може да използва и по-интензивни средства и начини да се защити от тези на атакуващия, но това трябва да е съобразено с естеството на нападението.

В описания случай според защитата на Димитров явно не е съответствала  на характера и  опасността на нападението – заради хвърлен нож, при това от разстояние, и табела, той е произвел няколко изстрела по тялото на Джевизов, един от които е засегнал жизненоважен орган. Това показва, че е използвал по-интензивно средство за отбрана от използваното от последния, с което е превишил пределите на неизбежната отбрана”, аргументират се съдиите.

Довод против оправдаването на д-р Димитров съдиите Христо Крачолов, Веселин Ганев и Иван Ранчев намират и в установеното от съдебно-психиатричната и психологическа експертиза.

Димитров“ не е бил в състояние на уплаха или смущение, след извършване на деянието е съзнавал добре естеството му и е предвиждал последиците, което е обусловило напрежение, тревожност и потиснатост, преценени като израз на посттравматично стресово разстройство. Осъзнаваната от подсъдимия противоправност на извършеното деяние е намерила проявление и в поведението му веднага след инцидента – вместо да сигнализира полицейските органи, че е прострелял лицето, започнал да заличава следи, като изхвърлил пистолета далече от дома си в контейнер за отпадъци, взел ножа, с който твърди, че е бил ударен от нападателя, от местопроизшествието и го оставил горе в дома си, повикал свидетеля Капсъзов да търсят пострадалия  (незнайно защо), поискал да бъдат изтрити записите от камерите за видеонаблюдение и т. н. Поредица от обмислени и целенасочени действия, за да не бъде свързан с убийството именно защото е разбирал противоправността и обществената опасност на извършеното от него и е осъзнавал вината си”, смятат магистратите.

Присъдата е условна, защото д-р Иван Димитров не е осъждан, работи като рентгенолог, има две малолетни деца. Ползва се с добро име, няма данни за други противообществени прояви и е съдействал на разследващите за разкриване на обективната истина. Последната дума по казуса ще има ВКС, защото родителите на убития Жоро Джевизов-Плъха настояват лекарят да влезе в затвора.  Крадецът има 3 деца, майката на най-малкото Надежда Стоева, която купила наркотик  на Джевизов преди да тръгне за фаталния обир, е неоткриваема и беше заличена като свидетел по делото.  За вече 5-годишния Али се грижи майката на Джевизов Златка Атанасова.

Още един опит за обир в дома на лекаря 

Още един крадец се опита да обере дома на д-р Иван Димитров. На 29 ноември 2021 г. 37-годишният Георги, излязъл от затвора през април същата година,  минал през двора на къщата на д-р Иван Димитров, когато се прибирал след почерпка с приятел. В това време лекарят бил навън със семейството си.Георги избутал комарника на прозорец на приземния етаж и влязъл в помещението. Сложил намиращите се там бутилки с алкохол в чувал и ги изнесъл на двора. След това седнал на стълбите, за да си почине, замаян от изпитото преди това. Към 22 ч д-р Димитров  и съпругата му се прибрали и видели, че помещението на приземния етаж свети, а вътре се намира непознат мъж. Жената се обадил в полицията. Униформените открили Георги, полегнал на стълбите. “Не зная защо така са ме нарочили крадците”, каза тогава пред “24 часа” докторът.

Източник:  24часа Пловдив,  заглавието е на Де Факто

 

About De Fakto

Проверете също

ВАС обедини в едно дело жалбите на бившия главен прокурор Иван Гешев срещу прокурорската колегия на ВСС

Върховният административен съд служебно обедини в едно дело жалбите  на бившия главен прокурор Иван Гешев …

Прокуратурата не се яви по делото срещу К. Костадинов, образувано за заблуждаващи твърдения

Представител на прокуратурата не се яви  в Софийския районен съд за наказателното дело срещу лидера …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nine + eleven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.