Последни новини
Home / Законът / ВАС отхвърли жалбите срещу текстове от наредбата за установяване на алкохол и наркотици в кръвта

ВАС отхвърли жалбите срещу текстове от наредбата за установяване на алкохол и наркотици в кръвта

Defakto.bg Тричленен състав на Върховния административен съд отхвърли жалбите на Я. Бахаров, К. Николов и С. Илиев срещу текстове от Наредба № 1 от 19.07.2017 г. за реда за установяване концентрацията на алкохол в кръвта и/или употребата на наркотични вещества или техни аналози, съобщи съдът.

Актьорът Явор Бахаров е един от жалбоподателите, който настояваше съдът да отмени осем текста от наредбата. Това стана след като Бахаров бе ефективно осъден на една година затвор и съдът му отне шофьорската книжка. Един от аргумените му бе различното третиране на пияни и дрогирани шофьори, което опорочава доказването, а и  двете престъпления са описани в един член на НК.  Заедно с него друг жалбоподател от Габрово, в подобна ситуация като на актьора,  акцентира и на липсата на акредитации на лабораториите, които извършват изследванията за употреба на наркотици.  Той поиска да бъде отменен и чл. 27, ал. 3 от наредбата, според който изследваният за наркотици може да поиска второ изследване за своя сметка в седемдневен срок от връчване на наказателното постановление или от предявяване на обвинението по чл. 343б от НК и др.  Според него този текст нарушава правото на защита и настояваше правото на втора проба да не бъде ограничавано от срок.

Върховните съдии приемат жалбите за неоснователни.  Твърдяното нарушение на чл. 26, ал. 3 от Закона за нормативните актове не е допуснато от съставителя на наредбата, тъй като проектът и мотивите към него са били публикувани на Портала за обществени консултации.

Неоснователно е и възражението, че не са отразени финансовите резултати от прилагането на наредбата и няма анализ на съответствието с правото на ЕС.  В мотивите подробно са очертани очакваните резултати от прилагането на наредбата с оглед предвиждането на ефективен ред за установяване на употребата на алкохол и/или наркотични вещества и техните аналози, който да доведе до намаляване на случаите на управление на МПС след употреба на алкохол или наркотични вещества, както и да се гарантират обективни, точни и надеждни резултати при установяване на употребата им. Вижда се, че не са предвидени и не се очакват, а и няма как да се очакват финансови резултати от прилагането на Наредбата.

Оспорените текстове на наредбата съответстват на правилата на нормативен акт от по-висока степен, в частност на Наказателния кодекс, във връзка с наличието на долна граница за съставомерност на деянието при употребата на алкохол, респективно – липсата на такава при употребата на наркотични вещества. Наредбата като подзаконов нормативен акт се издава за прилагане на отделни разпоредби или подразделения на нормативен акт от по-висока степен и не въвежда самостоятелни правила в разглежданата област, които да обосновават неравноправно третиране, допуснато с нейни разпоредби.

Върховните магистрати приемат, че не е налице разминаване между чл. 18, който регламентира температурния режим на съхранението на пробите от вземането им до изпращането в лабораторията, и чл. 26 от Наредбата, регулиращ съхранението и температурния режим след извършване на изследването, включително съхранението на контролните проби. Двата текста уреждат режима на съхранение в различен етап от установяването и не са тъждествени, за да се приеме, че между тях има противоречие.

Неоснователно е възражението на тримата жалбоподатели за несъответствие на разпоредби на наредбата с текстове от Закона за националната акредитация на органи за оценяване на съответствието.

Върховните магистрати отхвърлят като неоснователно и възражението за незаконосъобразност на чл. 27, ал. 3 от наредбата относно дадената възможност в 7-дневен срок от връчване на наказателно постановление или повдигане на обвинение по чл. 343б от Наказателния кодекс заинтересованото лице да поиска повторно извършване на химически анализ. Напротив, разпоредбата не само не ограничава правото на защита, а дава допълнителна възможност за защита с извършването на повторния анализ. Определянето на срок за това е в съответствие с принципа за разглеждане и решаване на делата в разумен срок, включително и относно задължението на прокурора и разследващите органи да осигурят провеждането на досъдебното производство в предвидените по НПК срокове.

Решението по административно дело № 10633 от 2020 г. може да бъде обжалвано пред петчленен състав на ВАС.

 

About De Fakto

Проверете също

Над 130 участници в Международна конференция „Стоп на омразата“ се обявиха за толерантност между хората

За мен е чест да открия конференцията „Стоп на речта на омразата“ с организатори Прокуратурата …

В ход е изпълнение на мерките по препоръките на ЕК, отчете Съветът за върховенство на правото

В ход е изпълнение на мерките по отправените от Европейската комисия препоръки с третия годишен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.