Последни новини
Home / Законът / Правото на Съюза: Закъснелият полет се обезщетява от въздушния превозвач и когато той е от страна, извън ЕС

Правото на Съюза: Закъснелият полет се обезщетява от въздушния превозвач и когато той е от страна, извън ЕС

Defakto.bg

Пътниците от полет, който има закъснение, могат да поискат обезщетение от въздушен превозвач, който не е от ЕС, когато този превозвач извършва целия полет от името на превозвач от ЕС.
Регламентът относно правата на пътниците във въздушния транспорт не накърнява принципа, че държавата има пълен и изключителен суверенитет върху собственото си въздушно пространство.  Решение на СЕС и по дело C-561/20 United Airlines , съобщава пресслужбата на съда.

Случаят

С една-единствена резервация, направена в „Lufthansa“ чрез туристическа агенция, трима пътници във въздушния транспорт запазват места за полет от Брюксел (Белгия) до Сан Хосе (Съединени американски щати), с междинно кацане в Нюарк (Съединени американски щати).

Целият полет е извършен от United Airlines — превозвач, установен в Съединените американски щати.  Тримата пътници достигат крайния си пункт на пристигане със закъснение от 223 минути.  Дружество „Happy Flights“, на което те са прехвърлили вземанията си, предявява иск за обезщетение срещу United Airlines пред Нидерландскоезичния търговски съд Брюксел, като твърди приложимост на Регламента относно правата на пътниците във въздушния транспорт1

Решението

В днешното си решение Съдът най-напред припомня, че полетът, състоящ се от един или повече свързани полета, за които е направена една-единствена резервация, съставлява едно цяло за целите на правото на обезщетение на пътниците, предвидено от правото на Съюза.  Всъщност приложимостта на Регламента относно правата на пътниците във въздушния транспорт трябва да се преценява с оглед на първоначалното място на заминаване и крайния пункт на пристигане.
Съдът уточнява също, че въздушният превозвач, който не е от ЕС (United Airlines) и който не е сключил договор за превоз с пътниците, но е извършил полета, може да дължи обезщетение на пътниците.

Превозвачът, който при упражняване на своята дейност по превоз на пътници, вземе решение да изпълни конкретен полет, включително като определи неговия маршрут, е опериращият въздушен превозвач.  Ето защо се счита, че този превозвач действа от името на превозвача съдоговорител (Lufthansa).  Съдът посочва, че  опериращият въздушен превозвач (United Airlines), който е длъжен да плати обезщетение на даден пътник, запазва правото си да търси обезщетение от всяко лице, в това число и трети лица, в съответствие с приложимото национално законодателство.
Във връзка с валидността на Регламента относно правата на пътниците във въздушния транспорт от гледна точка на принципа на международния обичай, че всяка държава има пълен и изключителен суверенитет върху собственото си въздушно пространство, Съдът уточнява, че директно свързващият полет попада в приложното поле на Регламента поради факта, че пътниците са започнали пътуването си от летище, намиращо се в държава членка. Той добавя, че този критерий за приложимост не накърнява условията на
прилагане на принципа, че държавата има пълен и изключителен суверенитет върху собственото си въздушно пространство.

 

1 Регламент (ЕО) № 261/2004 на Европейския парламент и на Съвета от 11 февруари 2004 година относно създаване на общи правила за обезщетяване и помощ на пътниците при отказан достъп на борда и отмяна или голямо закъснение на полети, и за отмяна на Регламент (ЕИО) № 295/91 (ОВ L 46, 2004 г., стр. 1; Специално издание на български език, 2007 г., глава 7, том 12, стр. 218).

About De Fakto

Проверете също

Над 130 участници в Международна конференция „Стоп на омразата“ се обявиха за толерантност между хората

За мен е чест да открия конференцията „Стоп на речта на омразата“ с организатори Прокуратурата …

В ход е изпълнение на мерките по препоръките на ЕК, отчете Съветът за върховенство на правото

В ход е изпълнение на мерките по отправените от Европейската комисия препоръки с третия годишен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.