Последни новини
Home / Законът / СРП образува дело за заплаха с убийство на спецпрокурор (допълнена)

СРП образува дело за заплаха с убийство на спецпрокурор (допълнена)

Defakto.bg

Софийска районна прокуратура е образувала досъдебно производство за закана с убийство на прокурор от  Специализираната прокуратура, съобщиха оттам.  До  разследване  се е стигнало, след като на 6 април в служебния кабинет на магистрата е открит хартиен плик без подател, адресиран лично до прокурора. В плика имало един патрон с калибър 9х19 мм, както и няколко хартиени бележки, представляващи изрезки на отделни думи, сред които „кръв“ и „информиран“, казват от  прокуратурата.

Говорителят на ПРБ Сийка Милева

Доживяхме наши колеги да извършват оглед в  кабинета на прокурор, в който той трябва да изпълнява своите задължения„,   коментира говорителят на главния прокурор Сийка Милева пред журналисти.

Европейската комисия, Европейският парламент, посланиците на страните членки на Европейския съюз, на Великобритания и Съединените щати, както и Консултативният съвет на европейските прокурори ще бъдат информирани за системното следене и закана с убийство на магистрат от Специализираната прокуратура, съобщи тя. Името на  прокурора не бе съобщено, но се разбра, че  от една година той е с охрана заради предишни заплахи:

В държава членка на ЕС магистрат получава заплахи за убийство и то затова, че си върши работата. Как държавата ще гарантира, че това утре няма да се случи с други наши колеги и че отношението към заплашвания магистрат ще спре дотук? Какво трябва да се случи още, за да работим всички ние наистина за обществото, а не да се притесняваме от медийни атаки, заплахи и репресии“.

По-късно ръководството на Специализираната прокуратура изрази притеснения за живота, здравето и независимостта на прокурорите, работещи в институцията, във връзка със зачестилите заплахи срещу тях.
Заплахите са свързани с изпълняване на служебните им задължения по привличане към отговорност на лицата, които са извършили престъпления, и поддържане на обвинението по наказателни дела.
Изразяваме надеждата си, че държавните институции в лицето на Министерство на правосъдието и на Министерство на вътрешните работи ще предприемат бързи и адекватни мерки по организиране на защита на живота, здравето и независимостта на българските магистрати, които са призвани ежедневно да се борят за справедливостта, написа ръководството  в позиция до медиите.

Емил Дечев, зам.министър на МП

Изявление направи и зам. – министърът на правосъдието Емил Дечев, който призова да не се политизира или злоупотребява със случая със заплашения и охраняван магистрат.  До миналия септември за защитата на магистрати се грижеше Бюрото за защита към главния прокурор. След преминаването на структурата съм Министерството на правосъдието е била запазена охраната на всички заплашвани магистрати, отбеляза  Дечев:

Видът на мерките за защита и охрана не е бил променян, дори за много от тези магистрати самата физическа охрана е останала същата, т.е. служители, които са ги охранявали докато са работели в Бюрото за защита, са преминали на работа в Главна дирекция „Охрана“ и са продължили съответно да охраняват тези магистрати„.

Съобщението

Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство по постъпил сигнал за системно следене и закана с убийство на магистрат от Специализирана прокуратура (СП).
На 06.04.2022 г. на ул. „Черковна“ в гр. София в служебния кабинет на магистрата, в шкаф, съдържащ канцеларски и други работни материали, е установено наличието на хартиен плик, адресиран лично до прокурора, без посочен подател. В плика са открити – 1 бр. патрон, калибър 9х19 мм, и няколко хартиени бележки, представляващи изрезки на отделни думи, сред които „кръв“ и „информиран“, както и името на чужда държава и болнично заведение в столицата.
По случая е образувано досъдебно производство за престъпления по чл. 144, ал. 3, вр. ал. 1 от НК и 144а, ал.1 от НК.
Разследването е възложено незабавно на следовател от Софийска градска прокуратура.

About De Fakto

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.