Последни новини
Home / Законът / Асоциацията на прокурорите защити прокурора, заплашен в писмо с куршум

Асоциацията на прокурорите защити прокурора, заплашен в писмо с куршум

Defakto.bg

Асоциацията на прокурорите в България  не може да остане безучастна за отправени заплахи за убийство  на прокурор от Специализираната прокуратура  – това се казва в позиция до медиите на Асоциацията на прокурорите в България. Тя е повод  оповестеното писмо в кабинета на прокурор с патрон и заплаха за убийство. Вчера Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство за системно следене и заплахи на прокурора. Официално името на спецпрокурора не бе оповестно.

Изразяваме своята солидарност и подкрепа към нашия колега прокурор от СП. Подобни опити за оказване на натиск върху магистрати, чрез всяване на страх, са в пълен разрез с европейските ценности, към които страната ни се стреми вече дълги години. Българските прокурори и АПБ категорично не приемат и се противопоставят на всяка форма на насилие и опити за натиск при изпълнение на служебните задължения към прокурорите и магистратите като цяло. Особено притеснително в случая е, че се касае за атака срещу действащ прокурор от СП, наблюдаващ дела с изключителен обществен интерес, с явната цел за проваляне на тези производства, което би се отразило негативно върху цялостния имидж на страната ни пред европейските институции.
Оставаме последователни в непримиримостта си към всякакви форми на уронване престижа на съдебната власт чрез персонални атаки към магистрати от системата на ПРБ.  Призоваваме към законосъобразно, професионално и отговорно  поведение от страна на всички държавни органи, ангажирани в борбата с престъпността, както и към обществена нетърпимост към подобни уродливи прояви, посочват от асоциацията.

Ангел Кънев

Според неофициална информация заплашваният прокурор е  Ангел Кънев, който е с охрана от миналата години, когато  бе съобщено, че е бил следен и фотографиран от хора на Васил Божков.   Тогава бе оповестено,  че близки до Божков го следят и бяха снимали как влиза в сградата на НАП.

Кънев е работил по широко обсъждани разследвания като тези  срещу братя Бобокови, които осъдиха държавата мудно разсдледване.  И Миню Стайков, задържан над 2,5 , също  осъдил държавата в Страсубрг заради  „стереотипен“ подход за  държането му в ареста.
Година по-рано прокурорът стана обект на проверка, след като се разшумя ,  че е купувал имоти от фирми, които са свързани с преки конкуренти на Миню Стайков.  От  прокуратурата разсеяха съмненията  с аргумента, че  Кънев не е познавал собствениците.

 

About De Fakto

Проверете също

Адвокатите в Деня на независимостта: Да помним уроците на днешния ден и да не се борим помежду си, а за интересите на България

По случай 115 годишнината от провъзгласяването на българската независимост, Висшият адвокатски съвет поднесе   почитанията си …

Крум Зарков: Сглобката разпредели точно „антикорупционните“ комисари – един на ГЕРБ, един на ППДБ и един на ДПС

„Новият антикорупционен орган ще е политизирана и неефективна институция“ – това написа във „Фейсбук“ бившият …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eleven + seventeen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.