Последни новини
Home / Законът / По жалба на гражданин на САЩ: ВАС отмени текст от Инструкцията за гранични проверки на малолетни и непълнолетни при напускане на страната

По жалба на гражданин на САЩ: ВАС отмени текст от Инструкцията за гранични проверки на малолетни и непълнолетни при напускане на страната

Defakto.bg

Върховният административен съд отмени текст от Инструкция  за реда и организацията за осъществяване на граничните проверки на граничните контролно-пропускателни пунктове от юли 2015 г., издадена от Министъра на вътрешните работи.

Това е чл. 48, ал.1, според който при гранична проверка на малолетни и непълнолетни български граждани, напускащи територията на България, непридружавани от родителите, от придружителя или от самото лице се изисква писмено съгласие за пътуване от отсъстващия родител/родители, настойник или попечител – български гражданин.

Административно дело  е образувано по жалба на физичеко лице, гражданин на САЩ. Той оспорва инструкцията, тъй като според нея за влизане в страната на деца с чуждестранно гражданство и един родител не се изисква нотариално заверено съгласие от другия родител.

Повод е случай, в който българка пристига с дъщеря си в България, като предоставя на граничните власти лични документи за раждането на детето в САЩ  от период преди то да е било припознато  от  бащата – жалбоподател.   Американският баща, като обжалва Инструкцията на МВР заради липсващото му съгласие, посочва, че това е било отвличане по смисъла на Хагската конвенция.  След престоя си в България, майката се е завърнала в САЩ заедно с детето.

Според бащата обаче липсата съгласие от отстъстващия родител е в противоречие с Конституцията, Семейния кодекс, Европейската конвенция за правата на човека, Наказателния кодекс и Закона за закрила на детето.

На практика Върховните съдии не отменят текста от инструкцията заради „отвличане“ и други сочени противоречия,  а заради процедурни  нарушения на Закона за нормативните актове при приемането й  от МВР.  Не е бил спазен и 14-дневният срок за предложения и становища по проекта.  Самите мотивите по проекта не отговарят и на изискванията за  приемането на инструкцията, целите, които се поставят,  финансовите и други средства, необходими за прилагането на новата уредба, както и очакваните резултати и анализ за съответствие с правото на Европейския съюз.

По този начин административният орган е нарушил принципите на законност, равенство и достъпност, публичност и прозрачност (чл.4, 8 и 12 от АПК), а също така и принципите на обоснованост, стабилност, откритост и съгласуваност при изработване на проекта на нормативен акт, приема съдът.

Върховните магистрати от тричленния състав приемат, че всяко от посочените нарушения е самостоятелно основание за отмяна на оспорената разпоредба.

Решението може да бъде обжалвано пред петчленен състав на ВАС.

About De Fakto

Проверете също

Ивайла Бакалова към депутатите: Мартин Нотариуса съществува заради болната ни съдебна система, не пропускайте кръга на Петьо Еврото, той е по-силен

Сменете си адвоката,  с Лулчева няма как да се получат нещата, препоръчва Нотариуса на Ивайла …

Защо АС – София потвърди отказа на СГС да пусне предсрочно на свобода един от убийците на студента Стоян Балтов

  Апелативен съд София потвърди отказа на СГС  за предсрочно освобождаване от затвора на  Александър …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.