Последни новини
Home / Законът / По жалба на гражданин на САЩ: ВАС отмени текст от Инструкцията за гранични проверки на малолетни и непълнолетни при напускане на страната

По жалба на гражданин на САЩ: ВАС отмени текст от Инструкцията за гранични проверки на малолетни и непълнолетни при напускане на страната

Defakto.bg

Върховният административен съд отмени текст от Инструкция  за реда и организацията за осъществяване на граничните проверки на граничните контролно-пропускателни пунктове от юли 2015 г., издадена от Министъра на вътрешните работи.

Това е чл. 48, ал.1, според който при гранична проверка на малолетни и непълнолетни български граждани, напускащи територията на България, непридружавани от родителите, от придружителя или от самото лице се изисква писмено съгласие за пътуване от отсъстващия родител/родители, настойник или попечител – български гражданин.

Административно дело  е образувано по жалба на физичеко лице, гражданин на САЩ. Той оспорва инструкцията, тъй като според нея за влизане в страната на деца с чуждестранно гражданство и един родител не се изисква нотариално заверено съгласие от другия родител.

Повод е случай, в който българка пристига с дъщеря си в България, като предоставя на граничните власти лични документи за раждането на детето в САЩ  от период преди то да е било припознато  от  бащата – жалбоподател.   Американският баща, като обжалва Инструкцията на МВР заради липсващото му съгласие, посочва, че това е било отвличане по смисъла на Хагската конвенция.  След престоя си в България, майката се е завърнала в САЩ заедно с детето.

Според бащата обаче липсата съгласие от отстъстващия родител е в противоречие с Конституцията, Семейния кодекс, Европейската конвенция за правата на човека, Наказателния кодекс и Закона за закрила на детето.

На практика Върховните съдии не отменят текста от инструкцията заради „отвличане“ и други сочени противоречия,  а заради процедурни  нарушения на Закона за нормативните актове при приемането й  от МВР.  Не е бил спазен и 14-дневният срок за предложения и становища по проекта.  Самите мотивите по проекта не отговарят и на изискванията за  приемането на инструкцията, целите, които се поставят,  финансовите и други средства, необходими за прилагането на новата уредба, както и очакваните резултати и анализ за съответствие с правото на Европейския съюз.

По този начин административният орган е нарушил принципите на законност, равенство и достъпност, публичност и прозрачност (чл.4, 8 и 12 от АПК), а също така и принципите на обоснованост, стабилност, откритост и съгласуваност при изработване на проекта на нормативен акт, приема съдът.

Върховните магистрати от тричленния състав приемат, че всяко от посочените нарушения е самостоятелно основание за отмяна на оспорената разпоредба.

Решението може да бъде обжалвано пред петчленен състав на ВАС.

About De Fakto

Проверете също

След 12 часа дискусии по Изборния кодекс в петък, заседанието приключи с обещание за дело в съда (обновена)

След 12 -часов дебат по извънредните  промени в изборното законодателство,  петъчният  парламентарен ден приключи с …

Съобщение на Инспектората към ВСС за нов образец на имуществените декларации

Инспекторатът към ВСС разпространи съобщение за утвърждаване на нов образец на имуществените декларации по чл. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.