Последни новини
Home / Законът / Министър Йорданова: Ако Закона за съдебната власт не бъде подкрепен, „Демократична България“ ще напусне коалицията

Министър Йорданова: Ако Закона за съдебната власт не бъде подкрепен, „Демократична България“ ще напусне коалицията

Defakto.bg

ВСС трудно ще гласува отстраняването на Гешев, казва Йорданова.

Очаквам задълбочен и професионален дебат за конкретните обстоятелства дали главният прокурор е уронвал, или не е уронвал престижа на съдебната власт. Разбирам трудностите за гласуването пред членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС), коментира  пред БНР министърът на правосъдието Надежда Йорданова във връзка с очакваното на 12 април решение на ВСС дали да прекрати предсрочно мандата на Иван Гешев като главен прокурор.

Йорданова отбеляза, че подкрепя искането на проф. Янаки Стоилов за отстраняване на Гешев, след като ВАС задължи  ВСС да се произнесе по въпроса. Предстоящо е да се уточни кога ще бъде задвижена и тази процедура.

По думите на правосъдния министър е изключително важно промяната на прякото влияние на главния прокурор да се случи при структурирането на новия ВСС. Тя уточни, че все още няма изработени процедурни правила за избор на членовете на ВСС от парламентарната квота.

Йорданова подчерта, че в Плана за възстановяване и устойчивост една от важните мерки е ефективен механизъм за разследване и търсене на наказателна отговорност от главния прокурор, когато има данни за престъпление:

„Мярката е разписана внимателно по начин, който да не изисква изменение в Конституцията. Включва детайли, които трябва да бъдат разработени в закона. Разследващият магистрат ще бъде избиран между съдии на високо ниво. Изборът ще е на случаен принцип. Той ще има конкретни гаранции за независимост по време и при завършване на разследването. При изпълнение на функциите този магистрат ще трябва да има статута на прокурор. Предвижда се главният прокурор да бъде временно отстраняван от поста, докато трае разследването“.

Конкретните законодателни мерки ще бъдат във фокуса на работна група, която ще заседава за първи път в средата на април.

„Законопроектът трябва бъде готов през юни и най-късно да мине през парламента наесен“.

В предаването „Политически НЕкоректно“ министър Йорданова допълни, че антикорупционната мярка в Плана показва ангажимента на правителството.

„Антикорупционното законодателство вече трябваше да бъде в парламента. Уточняват се детайли и разпоредби. Не виждам пречки да се продължи към разделяне на КПКОНПИ и обсъждане на законопроекта в Народното събрание. Създаване на отделна антикорупционна агенция. Функциите по конфискуване на незаконно придобито имущество – в друг орган. Антикорупционната комисия ще има разследващи функции, а новост е, че  ще може да препраща случаи пряко към Европейската прокуратура.

На въпрос за червената линия на „Демократична България“, след която партията би преценила, че няма как да остане повече в управляващата коалиция, Йорданова отговори:

Всякакви опити за подмяна и за имитиране на реформи в съдебната власт биха били червена линия. Опит да се запази същият статут на безконтролност и безотговорност на главния прокурор би бил червена линия и причина Дмекратична Блъгария да напусне коалицията, се разбра от думите й. Ако Законът за съдебната власт не бъде подкрепен в пленарна зала, това би била голяма червена лампа и ще означава, че част от партньорите не си изпълняват предизборната програма“, добави министърът.

Записването в Плана за възстановяване и развитие на ангажиментите за въвеждане на отговорност на главния прокурор и антикорупционното законодателство, ги прави задължителни за всички политически сили и правителства,  каза министър Йорданова.

Източник БНР

About De Fakto

Проверете също

Ивайла Бакалова към депутатите: Мартин Нотариуса съществуват заради болната ни съдебна система, не пропускайте кръга на Петьо Еврото, той е по-силен

Сменете си адвоката,  с Лулчева няма как да се получат нещата, препоръчва Нотариуса на Ивайла …

Защо АС – София потвърди отказа на СГС да пусне предсрочно на свобода един от убийците на студента Стоян Балтов

  Апелативен съд София потвърди отказа на СГС  за предсрочно освобождаване от затвора на  Александър …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.