Последни новини
Home / Законът / Президентът Румен Радев отказа да освободи шефа на НСО ген. Емил Тонев заради „повърхностни и несъстоятелни“ искания

Президентът Румен Радев отказа да освободи шефа на НСО ген. Емил Тонев заради „повърхностни и несъстоятелни“ искания

Defakto.bg

 

Президентът Румен Радев

Оставям без последствия предложението на Министерския съвет към мен да освободя началника на НСО, защото то не съответства на закона.  Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в отговор на въпрос за искането на правителството към държавния глава. Той подчерта, че съгласно Закона за НСО инициативата за назначаване и освобождаване на началника на службата принадлежи на президента, а не на правителството, което няма никакви правомощия да отправя подобно предложение към държавния глава.  Според същия закон има и ясно определен орган, който контролира службата и определя дали има нарушения, като това не е нито премиерът, нито Министерския съвет.

Президентът определи отправените към него искания и мотиви като повърхностни и несъстоятелни, като по-скоро навяват внушения за началника на службата.

Тяхната фактология в никакъв случай не предполага да освободя началника на НСО. Продължаването на опитите да се подчинят и политизират службите не е в интерес на сигурността“, подчерта президентът.

Редно е решенията в държавата да се базират на законите, заяви Румен Радев и припомни думите на министър-председателя, че никой не трябва да бъде над закона. „Това важи и за Националната служба за охрана, която трябва да изпълнява закона стриктно и да предоставя съответните записи“, каза президентът във връзка с предоставените на прокуратурата записи от охранителни камери.

Той отбеляза по отношение искането от прокуратурата към НСО за записите от Министерския съвет,  „за такъв продължителен период от време явно обслужва нечий частен интерес, но не и търсенето на справедливост“.

Самият ген. Емил Тонев коментира по-рано, че  началникът на Националната служба за охрана по закон е длъжен да отговори на прокуратурата и да ѝ предостави материалите, които е изискала писмено.  Прокуратурата  бе  искала списък с всички български и чуждестранни граждани, които са влезли в Министерски съвет за периода 23 февруари – 23 март , като мотивира инфорамцията с  досъдебно производство също от тази година, без да изяснява  какво е то.

На 8 март държавният глава отново защити генерал Тонев, за чиято оставка се бе обявил министъра на транспорта Николай Събев,  недоволен от  служителите нa HCO на 3 мapт нa вpъx Шипĸa, че са допуснали  пpeмиepът Kиpил Πeтков да бъде  освиркван и  yцeлeн cъc cнeжнa тoпĸa.  „He e paбoтa нa HCO, нa ДAHC или нa MBP дa pинaт cняг пpeд пpeмиepa. Tяxнaтa paбoтa e дa гo пpeдyпpeдят зa възмoжни пpoвoĸaции и дa гapaнтиpaт нeгoвaтa cигypнocт, ĸoeтo и нaпpaвиxa и пoлyчиxa личнa блaгoдapнocт oт пpeмиepa“, зaяви тогава Pyмeн Paдeв. И напомни на  миниcтpитe, че не е в тяхна компетениция  дa дaвaт oцeнĸи зa paбoтaтa нa cлyжбитe зa cигypнocт ocoбeнo ĸoгaтo тoвa e извън тexния pecop.

На  въпрос за състоянието на отношенията с руската дипломатическа мисия у нас  държавният глава посочи, че поведението на посланика на Руската федерация отдавна е прекрачило допустимите норми на дипломатическата дейност. Но онези, които  призовават за нейното изгонване трябва да отговарят дали това ще допринесе за безопасното извеждане на моряците от двата блокирани български кораба в Украйна – „Рожен“ и „Царевна“.  Радев  припомни също и въпроса за това какви  алтернативи за доставка на енергоносители има България и на каква цена.

Призовавам всички дипломатически представители на чужди държави в България да изпълняват своите задължения в обхвата на техните правомощия, така че да не дават оценки и по никакъв начин да не се месят в нашите вътрешни дела“, заяви още държавният глава.

Всяко отклонение на правителството от българския национален интерес ще предизвика поредната политическа криза във властта, заяви президентът,  в  отговор на въпрос за споровете в управляващата коалиция по отношение на Република Северна Македония.  „Българската позиция по отношение на европейската интеграция на РСМ се базира на ясно определени принципи и резултати, а не на внесени и наложени отвън срокове и условия“, подчерта Румен Радев и призова  външнополитическите съветници на премиера да не квалифицират македонските българи като малцинство, тъй като това не съответства на реалността и на Конституцията на РСМ. „Това може да катализира сериозни проблеми в нашите двустранни отношения и да взриви целия процес на европейска интеграция на РСМ“, предупреди президентът.

Отношенията си с  премиера Кирил Петков президенът опредили като „нормални, конструктивни, в духа на законите.“

 

About De Fakto

Проверете също

Защитен свидетел по материали на СРП, свързани с Борислав Сарафов, е бил осветен и заплашван

Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство за закани с убийство срещу магистрати   Един от …

Общото събрание на адвокатите реши: без пълномощни на изборите, удължена дисциплинарна давност и никакво вписване в адвокатурата без изпит

Общото събрание на адвокатите в страната приключи с решения, които засягат цялата адвокатска общност. За …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.