Последни новини
Home / Законът / Виртуозно прокурорите отложиха за 4 май дебата за отстраняване на Обвинител №1

Виртуозно прокурорите отложиха за 4 май дебата за отстраняване на Обвинител №1

Defakto.bg
На 4 май пленумът може  да обсъди основанията  на министър Надежда Йорданова за отстраняване на Гешев. Изцяло за разглеждане бяха допуснати казусите с полицейското насилие на протестите през 2020 г., „Осемте джуджета“, „Емилиян Гебрев“, за случайното разпределение на делата, както и за указанията на главния прокурор във връзка с транспортните престъпления. Частично бяха допуснати случаите с Елена Йончева, делото „Баневи срещу България“ и коментарите на Гешев по адрес на адвокатурата и неправителствени организации. Елиминиран беше „Жоси“.

Пленумът на ВСС отложи днешното заседание по  искането на министър  Йорданова за отстраняване на главния прокурор Гешев заради първото по време предложение на проф. Янаки Стоилов за същото.  На 4 май то ще бъде разгледано по допустимост заедно с предложението на министър Йорданова, реши единодушно Пленумът.

Виртуозно  членовете на прокурорската колегия промениха дневния  ред на заседанието, като най-напред по предложение на Огнян Дамянов  с  16 гласа „за“  ВСС прие да се произнесе по искането на проф. Янаки Стоилов за отстраняване на Иван Гешев от поста главен прокурор.

Предложението бе мотивирано  с решението на ВАС,  който върна преписката на ВСС за задължително произнасяне.  Но то можеше да влезе в дневния ред след изчерпване на процедурата по искането на министър Йорданова. Още преди  заседанието  министърът на правосъдието заяви, че включване на искането на Стоилов в това заседание ще затрудни процеса.

Тя междувременно потвърди, че подкрепя предложението на бившия превосъден министър проф. Янаки Стоилов, а главният прокурор заяви, че е запознат с документацията по преписката още от миналото лято и не желае специална защита срещу набезите на изпълнителната власт срещу него.  Гешев  обяви предложението на Стоилов за бланкетно, което се позовавало на обстоятелства съобщени от  вътрешния министър Бойко Рашков,  който с това  нарушавал разделението на  властите и пр.

След като „Янаки Стоилов“ стана точка 1 от дневния ред,   прокурорите докладваха, че в искането на бившия служебен министър има много нередности.

На 22 юли миналата година, когато мнозинство на ВСС отказа да разгледа искането на Стоилов, служебният министър  аргуменитра искането си с наличие на обстоятелства по чл. 129, ал. 3, т.5 от Конституцията.  Xипoтeзaтa на посочения констититуционен текст  oбxвaщa cлyчaитe нa  тeжĸo нapyшeниe или cиcтeмнo нeизпълнeниe нa cлyжeбнитe зaдължeния, ĸaĸтo и дeйcтвия, ĸoитo вoдят дo ypoнвaнe нa пpecтижa нa cъдeбнaтa влacт. Като такива действия в пpeдлoжeниeтo нa пpoф. Cтoилoв ĸaтo cлyжeбeн пpaвocъдeн миниcтъp,  бяха изброени злоупотреби със спецсредства, нарушения на презумпцията за невиновност, намеса при разпределение на делата,  щypмът нa пpeзидeнcтвoтo oт 9 юли 2020 г,  непоследователни действия  на глaвния пpoĸypop  пo  ĸaзycи и дeлa, cвъpзaни c виcшия eшaлoн нa влacттa и др.

„Посочени са нарушения, без да са изложени факти и доказателства, които да кореспондират с тях , каза Огнян Дамянов.

Трябва да се знае кога и как е извършено едно  действие, иначе не можем да  преценим дали то е извършено от Главния прокурор,  в манадата ме или извън него“.    Акцентирано бе, че без доказателства се нарушава правото на защита изобщо, а в  случая и на  главния прокурор.

Така се стигна до гласуване и решение  в 7 -дневен срок, считано от днес трябва  да бъде уведомен министъра, че следва да отстрани нередностите по предложението на бившия министър   Янаки Стоилов.  При  неизпълнение на указанията в срок, Пленумът ще остави  искането без разглеждане, решиха кадровиците.

След като бе  сглобена процедурата за предложението на Янаки Стоилов, очакванията бяха, че пленумът ще се съсредоточи върху т. 2 от дневния ред  и ще разисква  по същество на предложенията на Йорданова за прекратяване на мандата  на Гешев. Дадена бе 15 минути почивка за плавен преход към темата.

Но след нея  Гешев не се върна в залата, отишъл в НС заради обсъждането по закриване на сперцправосъдието,  а прокурорите предложиха да бъде отложено днешното заседание , а на следващото  да бъдат разгледани и двете искания, внесени от министър Йорданова, защото хипотезата е особена – един министър две искания.

След сложно изчисление на сроковете,   7-дневен  за отсраняване на нередовности,   3-дневен за връчване на Гешев на новите документи,  после 7- дневен срок за възражения и  пр.,  най- подходяща се оказа датата 4 май.

За отбелязване е, че преобръщането на дневния ред стана мирно и кротко,  без съпротива.

Оживление настъпи в началото на заседанието, когато вместо за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев,  дебатът се насочи към недоволство на членове от съвета срещу отпадането на кариерните бонуси с промените в ЗСВ –  те  понастоящем все още предвиждат при изтичане на мандата или предсрочното му прекратяване на членовете на ВСС, главния инспектор и инспекторите от ИВСС да се възстановяват на длъжност с една степен по-висока от заеманата преди избора им в органите на съдебната власт.

Прогнозите за 4 май сочат, че е възможно да се постигне решение по същество за едното едното предложение,  в смисъл да бъде отхвърлено, а друго да не бъде допуснато до обсъждане.

 

  Питат Йорданова  кои от ВСС дължат кариерата си на главния прокурор Гешев

Йордан Стоев и Боян Магдалинчев

Преди да започне обсъждането Йордан Стоев от Прокурорската колегия поиска от министъра на правосъдието Надежда Йорданова да даде обяснение  за думите си в телевизионно интервю.

„Hямaм илюзии и нe мoгa дa ĸaжa, чe oчaĸвaм тoзи cъcтaв нa Bиcшия cъдeбeн cъвeт дa ocвoбoди пpeдcpoчнo глaвния пpoĸypop. Heoбxoдими ca 17 глaca, a гoлямa чacт oт лицaтa във BCC ca нa лицa, ĸoитo дължaт ĸapиepaтa cи нa Ивaн Гeшeв” – тoвa ĸaзa пpaвocъдният миниcтъp Haдeждa Йopдaнoвa пo Hoвa минлата седмица, цитирана от Дефакто.

Стоев поиска от министъра да назове кои са тези членове и ако те се почувстват засегнати, да се отведат, тъй като ако са зависимите не могат да участват в гласуването.

Дойде ми в повече разни хора да се упражняват на мой гръб с неверни твърдения, че аз като член на ВСС взимам решенията не на базата на вътрешното си убеждение„, заяви Стоев. След това редица членове, сред които и представляващият съвета Боян Магдалинчев, взеха думата да кажат откога познават Гешев.

Йорданова обясни, че е имала предвид структурен проблем на прокуратурата и съдебния съвет, и потвърди думите си. Главният прокурор и я попита:  „Толкова ли е трудно да кажете – извинявай. Нормално е да се греши. Аз греша, извинявам се“, попита Гешев, след което стана и излезе. Йордан Стоев каза, че не е доволен от отговора на министъра, който бил с кухи фрази.

Атанаска Дишева взе думата и заяви: „Очаквах на днешното заседание да се отнесем с отговорно отношение и професионално достойнство. Някои колеги се опитват да печелят време с търсене на странични теми. Призовавам ви да се върнем към темата на днешното заседание, защото, както обича да казва господин Гешев: „Българските граждани очакват от нас да се произнесем.“ Някои колеги излагат аргументи за своята независимост. Но нека да попитам, това е реторичен въпрос: „Колко пъти като членове на прокурорската колегия публично се противопоставяхте на главния прокурор Иван Гешев. Господин Гешев аргументирано да е застъпвал някаква теза и някои от прокурорска колегия поотделно и в цялост да е бил на друго становище„, попита Дишева.

В отговор друг член на съвета я попита колко пъти е била на различно мнение от бившия председател на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов (преди да влезе в съвета, Дишева беше съдия от Върховния административен съд – бел. ред.). Дишева обеща,че пунктуално ще му отговори.

 

About De Fakto

Проверете също

Над 130 участници в Международна конференция „Стоп на омразата“ се обявиха за толерантност между хората

За мен е чест да открия конференцията „Стоп на речта на омразата“ с организатори Прокуратурата …

В ход е изпълнение на мерките по препоръките на ЕК, отчете Съветът за върховенство на правото

В ход е изпълнение на мерките по отправените от Европейската комисия препоръки с третия годишен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.