Последни новини
Home / Законът / Адв. Велислав Величков: Съдебната реформа се бави, очаквахме по смели промени в Закона за съдебната власт

Адв. Велислав Величков: Съдебната реформа се бави, очаквахме по смели промени в Закона за съдебната власт

Defakto.bg

Системният проблем в съдебната власт е ВСС

Съдебната реформа не се случва и вече има  забавяне в изпълнението на задачите, които управляващите са си поставили в тримесечен срок от началото на мандата, а съдебната реформа е „абсолютен приоритет“, каза пред БНР адвокат Велислав Величков от инициативата „Правосъдие за всеки“.

Тази вечер пред Съдебната палата сдружението подновява протестите  заради недоволството от мудните промени :-  избраната временна Конституционна комисия дори още не е свикана на първо заседание; Висшият съдебен съвет очевидно се кани да отхвърли всички искания за освобождаването на главния прокурор Гешев, чиято власт е все така безконтролна и безотчетна, а „прокурорското правосъдие“ е все така избирателно, с оглед политически и олигархични интереси“, обявиха в съобщение до медиите от организацията.

Според Величков,  конкретни стъпки са започнали със закриването на специализираното правосъдие, но това е само едно от исканията, поставени още през лятото на 2020 г.  „Това не решава системния проблем в съдебната власт. Очаквахме по-смели промени в Закона за съдебната власт. Вероятно те ще се случат със следващ, втори пакет, но засега още ги няма.

Системният проблем в съдебната власт е Висшият съдебен съвет, който е изключително политизиран орган, посочи Велислав Величков.  „ВСС се държи като правителство на съдебната власт, което е недопустимо, тъй като съдът е независим и не може да бъде управляван и командван.

„Г-н Гешев обича да сезира Конституционния съд, но обикновено не получава тези отговори, които очаква„, заяви  адвокта Величков  по повод заявката на главния прокурор, че ще атакува закриването на специализираните съдилища пред КС.

В тези съдилища нямаше специализация на магистрати. Дойдоха магистрати от всички краища на страната, някои прокурори станаха съдии, членове на ВСС станаха съдии, без никаква специализация. Голяма част от тях въобще не разбираха материята, по която работят„, изтъкна Величков, според когото „това не е училище“.

По думите му „това бе изкривяване на нормалното правосъдие„.  Той  изрази надежда, че изборът на гуверньор на БНБ няма „да превърне в заложник бъдещите действия по съдебната реформа, както и въпроса за Северна Македония“, като „нещата трябва да се разделят“.

Знаем, че във всички парламентарни групи, и в тези от управляващото мнозинство – по-стари, по-системни партии, но и някои нови партии, има народни представители, които са склонни да пожертват същинската съдебна реформа, ако им бъдат предложени определени изгодни позиции.

Величков прогнозира „сериозни търкания в коалицията„, когато въпросът опре до правомощията на главния прокурор и преструктурирането на Висшия съдебен съвет.

Източник БНР

About De Fakto

Проверете също

След 12 часа дискусии по Изборния кодекс в петък, заседанието приключи с обещание за дело в съда (обновена)

След 12 -часов дебат по извънредните  промени в изборното законодателство,  петъчният  парламентарен ден приключи с …

Съобщение на Инспектората към ВСС за нов образец на имуществените декларации

Инспекторатът към ВСС разпространи съобщение за утвърждаване на нов образец на имуществените декларации по чл. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.