Последни новини
Home / Законът / Постоянната конференция на прокурорите в СЕ се обяви против закриването специализираното правосъдие в България, сочи спецпрокуратурата

Постоянната конференция на прокурорите в СЕ се обяви против закриването специализираното правосъдие в България, сочи спецпрокуратурата

Defakto.bg

Постоянната конференция на прокурорите, работещи срещу организираната престъпност, корупцията и тероризма се обяви
против закриването на специализираното правосъдие в България, съобщи пресслужбата на спецпрокуратурата.

В съобщение до медиите се казва, че в сряда, по искане на представители на Съвета на Европа се е провела онлайн среща на изпълнителния борд на Постоянната конференция на прокурорите, ангажирани с тежката престъпност. Било е объдено предстоящото закриване на специализираните структури на съдебната власт в България.

Всички участници в срещата изразиха отрицателно становище за закриването на структурите, призвани да се борят с организираната престъпност, тероризма и корупцията„, с казва в съобщението.

Чуждестранните представители са изразили опасения за накърняване на независимостта на магистратите, върховенството на правото и създаване на затруднения в работата по международноправното сътрудничество по наказателни дела.

Взе се решение за превеждане на извънредна и незабавна среща на 28.04.2022 г. на изпълнителния борд на Постоянната конференция, който да излезе с декларация в защита на специализираните структури на съдебната власт в Република България„, посочват спецпрокурорите.

Създаването на Постоянната конференция на прокурорите, работещи срещу организираната престъпност, корупцията и тероризма се основава на разпоредби от Конвенцията на ООН срещу транснационалната организирана престъпност, подписана в Палермо, Италия през 2000 г. Дейността й се подкрепя от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

About De Fakto

Проверете също

Съдът издирва Йоан Матев, подсъдим за умишлено убийство в Борисовата градина и адвокатите му

Софийският апелативен съд отложи за 14 юли 2022 г. делото срещу Йоан Матев, подсъдим за …

ВАС окончателно отхвърли искането на Йорданова да бъдат обследвани действия на Гешев преди да стане гл. прокурор

Петчленен състав на Върховния административен съд остави в сила определение на тричленен състав от 16 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.