Последни новини
Home / Законът / Проф. Янаки Стоилов: С процедурни трикове ВСС бави исканията за отстраняване на главния прокурор

Проф. Янаки Стоилов: С процедурни трикове ВСС бави исканията за отстраняване на главния прокурор

Defakto.bg
Проф. Янаки Стоилов, бивш служебен министър на правосъдието, сега конституционен съдия

Не ме изненадва решението на ВСС за поредния трик, който отлага във времето произнасянето по първо искане  за отстраняване на Гешев – така бившият правосъден министър коментира решението от вторник на ВСС в 7 –дневен срок да бъде поправено  предложението му за отстраняване на Гешев заради „нередности“.

„ВСС може да отлага решението за Иван Гешев до есента“, заяви пред БТВ конституционния съдия проф. Янаки Стойлов, който напомни, че заради  заради отказа на ВСС от юли м.г. да разгледа искането му бе загубена половин година, докато мнозинството от членовете на ВСС си изяснят очевидното –  министърът на правосъдието е  в правомощията си да поиска отстраняване на главния прокурор. След решението на КС, през февруари ВАС отмени отказа  им да разгледат искането,  което бе потвърдено и от 5-члененн състав и върна на ВСС производството за произнасяне.

„Сега мнозинството от членовете казват,  че в предложението се  сочат доказателства, но не са ясни фактическите обстоятелства“, каза Стоилов. “ Припомням, че в моето предожение  бях систематизирал няколко  групи  нарушения  или действия на главния  прокурор, които накърняват престижа на съдебната власт. Предложението бе внесено  заедно с информацията, която беше подготвена от министъра на вътрешниет работи. Пълната информация заедно с приложенията бе в обем над 100 странициАко  членовете на ВСС не могат да свържат обстоятелства, посочени в нея, е много странно“, коментира проф. Стоилов.

Той обърна внимание на факта, че  ВСС прие специални „вътрешни“  правила за разглеждане на  искания за отстраняване на  главния прокурор, без Закона за съдебната  власт да го е оправомощил  за това.  В тях именно са записани условията за отхвърляни или приемане на искания и пр.   Законът обаче казва, че ВСС приема подзаконови нормативни актове, които се  отнасят до  неговата собствена организация или до неговата администрация.  За изготвените правила няма законова делегация, категоричен е професорът.

„Имаме едно превратно упражняване на властта от органа за управление на съдебната власт. Ако беше приел чисто процедурни правила е друго.  ВСС, който иначе е много чувствителен за разделението на властите, не изпълнява задълженията си.., а  това запълва пространство с трикове, които усложняват излишно един въпрос, който стои на дневен ред“, каза Стоилов.

На 10 март, след като министър Йорданова внесе  своето предложение с девет  основания за отстраняване на Гешев, пpeдceдaтeлят нa BAC Гeopги Чoлaĸoв предложи заседанието да се отложи до написване на процедурни правила за произнасяне и по двете искания – на  служебния прaвocъдeн миниcтъp Янaĸи Cтoилoв и на  Haдeждa Йopдaнoвa.  Де факто изготвените правила се превръщат в мотив да се отлага  дебата по същество на направените искания.

Ние сме в една странна ситуация, при която ще стане година,   процедурата блокира произнасянето на исканията по същество„, отбеляза Стоилов.   Той уточни, че решението на ВСС в 7-дневен срок да бъдат отстранени „нередностите“, не се отнасят до него , а до настоящия министър Надежда Йорданова.  „ВСС не може да ми даде никакъв срок, тъй  като аз нямам качеството на министър, а като  гражданин не мога да променя искането си за освобождаване на Гешев. Искането е насочено към сегашния министър, ако той прецени, че са необходими предварителни действия

„ВСС обаче е длъжен да разгледа по същество и двете искания, дали  ще бъде в едно производство или в две, е негова преценка.  Той трябва да изясни дали приема аргуменитте срещу Гешев или не, каза Стоилов.    „Питам се дали целта на ВСС не е да свърши мандатът си преди да се произнесе“, постави риторичен въпрос  бившият министър на правосъдието.

 

About De Fakto

Проверете също

Съдът издирва Йоан Матев, подсъдим за умишлено убийство в Борисовата градина и адвокатите му

Софийският апелативен съд отложи за 14 юли 2022 г. делото срещу Йоан Матев, подсъдим за …

ВАС окончателно отхвърли искането на Йорданова да бъдат обследвани действия на Гешев преди да стане гл. прокурор

Петчленен състав на Върховния административен съд остави в сила определение на тричленен състав от 16 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.