Последни новини
Home / Законът / Специализираното правосъдие не дава солидни аргументи в своя защита, смята държавният глава

Специализираното правосъдие не дава солидни аргументи в своя защита, смята държавният глава

Defakto.bg

Българите очакват партиите в коалицията да покажат, че могат да се обединяват и водещ за тях е националният интерес

Българите очакват партиите в коалицията да покажат, че могат да се обединяват в името на националния интерес и решаване на проблемите на българите. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти днес. В отговор на въпрос той посочи, че проблемите на хората са много и за тяхното решаване се иска активна работа и ясни резултати.

 С дейността си специализираното правосъдие не дава солидни аргументи в своя защита, посочи държавният глава в отговор на въпрос за дебатите в парламента за закриването на спецсъдилищата у нас. По думите на президента аргументи в тяхна защита липсват, заради наблюдаваните през годините поредица от смачкани досъдебни производства, отказите от досъдебно производство по знакови случаи, както и преследване на неудобни хора в политиката и бизнеса.

Попитан за  връщането на хартиените бюлетини при провеждането на избори, държавният глава посочи, че е редно този въпрос да се разглежда в българския парламент, но припомни причините за въвеждането на машинното гласуване. „България беше шампион в Европа, че дори и в света, по процент невалидни бюлетини“, отбеляза президентът. Той добави, че машинното гласуване е сложило край и на други проблеми при гласуването у нас като множеството сгрешени и поправени протоколи на секционните избирателни комисии, както и на опашките при предаването им в края на изборния ден.

Държавата трябва да бъде пример за изрядност в плащанията, но и образец при сключването на договори, заяви президентът, запитан за протеста на пътните строители за неизплатени суми по сключени с държавата договори. По думите на държавния глава именно договорите в строителството са разклатили силно доверието в целесъобразността по отношение на качеството, цената и обема на извършените дейности. Румен Радев подчерта, че на проблемите в пътния сектор трябва спешно да бъде намерено решение, но при спазване на посочените принципи.

В отговор на въпрос за евакуацията на българските моряци от Украйна държавният глава посочи, че най-важното е те да се приберат живи и здрави, като коментарите следва да се правят едва след като това се случи.

About De Fakto

Проверете също

След 12 часа дискусии по Изборния кодекс в петък, заседанието приключи с обещание за дело в съда (обновена)

След 12 -часов дебат по извънредните  промени в изборното законодателство,  петъчният  парламентарен ден приключи с …

Съобщение на Инспектората към ВСС за нов образец на имуществените декларации

Инспекторатът към ВСС разпространи съобщение за утвърждаване на нов образец на имуществените декларации по чл. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.