Последни новини
Home / Законът / Гешев в обръщение към спецпрокурорите обещава, че ще оспорва пред КС закриването спецправосъдието

Гешев в обръщение към спецпрокурорите обещава, че ще оспорва пред КС закриването спецправосъдието

Defakto.bg

Главният прокурор Иван Гешев ще оспори пред Конституционния съд промените в Закона за съдебната власт, с които бяха  закрити  специализираните съдилища и прокуратури.   Това става ясно от негово обръщение към прокурорите, следователите и съдебните служители от Специализираната прокуратура по повод приетите вчера от 47-ото Народно събрание на второ четене промени в Закона за съдебната власт, с които бе преустановена дейността на  специализираните структури.

В изявлението си той казва,че  поправките са противоконституционни и предстои да бъдат оспорени пред КС. Подобна заявка направиха и  депутатите от  ГЕРБ-СДС. В обръщението си  Гешев  посочва,  че екипите на спецпрокуратурата могат да се гордеят с  постигнатите резултати, а закриването на специализираните структури е резултат  именно защото работят.

Ето и автентичния текст публикуван на страницата на прокуратурата:

👉 Пред магистратите Иван Гешев съобщи, че, предвид противоконституционността на приетите промени в ЗСВ, предстои да бъде сезиран Конституционния съд.
👉 Може да се гордеете с работата си и с това, което постигнаха тези структури.
Можете да се гордеете, че изпълнихте това, което очакваха българските граждани – реална борба с организираната престъпност, тероризма, а в последните години и с корупцията.
👉 Постигнати са безспорни резултати. Те са безспорни и за европейските ни партньори. Закриването на тези структури е резултат от това, че те работят. Очакваше се те да не работят. Вие опровергахте това и в някаква степен сте “виновни”.
👉 “Виновни” сте за това, че си свършихте работата и направихте очакваното от българските граждани. “Виновни” сте, че не оправдахте очакванията на някои, да ги наречем политици, че всичко ще продължи по стария начин и сте “виновни” за това, че застрашихте сериозни финансови интереси на хора с влияние, включително вероятно и политическо.
👉 Трябва да се срамуват хората, които направиха това нещо, защото то не е в интерес на българските граждани и не е в интерес на европейските ценности.
Говорят за върховенство на закона, за правова държава, за права на човека, а се опитват да въведат лустрация на магистрати. И това някои разбират като върховенство на правото – изселване на магистрати. Явно това е върховенството на закона, явно някои така разбират демокрацията.
👉 Гордея се, че ви познавам и че съм бил част от Специализираната прокуратура. Ръководството на прокуратурата стои твърдо зад вас и ще продължава да ви подкрепя.
👉 За съжаление цената от всичко това, което ще се случи, ще платят българските граждани. А цената е регрес в борбата с престъпността, връщане на нива отпреди 2006 г., приключване безславно на всички важни дела в досъдебна и съдебна фаза. Тук въпросът е кой има интерес? Тези, които хората наричат „олигархия“ и „мафия“.
Благодаря ви за работата! Гордея се, че съм работил с вас и ще продължаваме да работим заедно!
Преди да стане заместник на Сотир Цацаров, Иван Гешев  бе шеф на спецпрокуратурата.

About De Fakto

Проверете също

Над 130 участници в Международна конференция „Стоп на омразата“ се обявиха за толерантност между хората

За мен е чест да открия конференцията „Стоп на речта на омразата“ с организатори Прокуратурата …

В ход е изпълнение на мерките по препоръките на ЕК, отчете Съветът за върховенство на правото

В ход е изпълнение на мерките по отправените от Европейската комисия препоръки с третия годишен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.