Последни новини
Home / Законът / Министър Йорданова към студенти юристи: Бъдете от страната на доброто, а законът да е щит срещу злоупотребите

Министър Йорданова към студенти юристи: Бъдете от страната на доброто, а законът да е щит срещу злоупотребите

Defakto.bg

Професията на юриста е изключително отговорна. Трябва да използваме закона за доброто на хората, за просперирането на държавата, като щит срещу злоупотребите. За писането и прилагането на законите, освен висок професионализъм, се изисква и висока етика и морал. С тези думи министърът на правосъдието Надежда Йорданова се обърна към студентите и преподавателите във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ в петък  време на лекцията й „ Гласът на България в Европа. Актуални елементи от сътрудничеството в ЕС и Съвета на Европа в областта на правосъдието“.

„Вие ще попадате в трудни ситуации, ще трябва да вземате трудни решения. Във всеки един момент се вглеждайте в себе си и не губете кураж. Нека да бъдем от страната на доброто“, призова министър Йорданова.

Нашата аудитория се състои предимно от студенти-юристи, които се надявам един ден да станат добри магистрати. Срещите ни с хора от системата се надяваме да бъдат чести и те да ви предадат своя опит, своя кураж и своето желание да променим системата така че да има доверие между гражданите и институциите“, каза  проф. д-р Христо Бонджолов, ректор на университета.

В изложението си министър Йорданова акцентира, че особено важно е сътрудничеството с основния изпълнителен орган на Съвета на Европа – Комитета на министрите, който има изключителна компетентност при изпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ). Очерта и основните елементи от сътрудничество със Съвета в областта на правосъдието – взаимодействието ни с Европейска комисия за демокрация чрез право (Венецианска комисия), Комитета за предотвратяване на изтезанията и Групата държави срещу корупцията.

Тя припомни, че през годините решенията на ЕСПЧ дадоха тласък на редица успешни реформи в национален план: реформата в НПК от 2000 г.,за правомощията на прокуратурата да определя първоначалната и продължаваща необходимост от задържане под стража, въвеждането и усъвършенстването на съдебния контрол върху заповедите за експулсиране и заповедите за принудително настаняване на чужденеца в специален дом за временно настаняване, както и промените в Закона за отговорността на държавата и общините за вреди по отношение на непропорционалния размер на дължимите държавни такси и др.

За съжаление, България продължава да е сред държавите с най-голям брой неизпълнени решения на ЕСПЧ. Обстоятелството, че проблемите по някои от решенията са структурни, комплексни или имат конституционни измерения, не може безкрайно да бъде оправдание за продължаващо неизпълнение. Възможните решения на тези проблеми очертаха и предстоящата реформа, предвидена в Националния план за възстановяване и устойчивост, а една от трите дефинирани стратегически цели, заложени в Стратегията за развитие на Министерство на правосъдието за 2022-2024 г., е именно повишената законова и институционална защита на правата на гражданите чрез ефективното и цялостно изпълнение на решенията на ЕСПЧ“, категорична бе министър Йорданова.

Тя посочи, че в Министерството на правосъдието в момента се работи и по една от другите основна мерки, залегнала в Националния план за възстановяване и устойчивост, а именно въвеждането на ефективен механизъм за търсене на отговорност на главния прокурор и съдебен контрол върху прокурорските актове по отказите за образуване на производства.

На въпрос на студент как правосъдието у нас ще се справи с домашното насилие, министър Йорданова каза, че Министерството на правосъдието преди дни е финализирало промените в Закона за защита от домашно насилие, по които се е работило приоритетно от първите дни на настоящия екип. Новите текстове предвиждат по-ефективна защита на жертвите, чрез въвеждане на редица мерки, като увеличаване на броя на защитени жилища, бърз достъпът до безплатна правната защита, комплексни услуги от социалните и здравните служби, създаване на национален орган по координиране и контрол на политиките и програмите, както и единен регистър за случаите на домашно насилие.

В заключение министър Йорданова пожела успехи на студентите в предстоящите изпити и успешна професионална реализация.

По късно тя се срещна с адвокатската колегия във Велико Търново, в която работи най-възрастният практикуващ адвокат Йордан Минчев, след което инспектира ареста в града.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.