Последни новини
Home / Законът / Нов проект за промени в ЗСВ: Европейските делегирани прокурори ще се обособят в самостоятелна структура

Нов проект за промени в ЗСВ: Европейските делегирани прокурори ще се обособят в самостоятелна структура

Defakto.bg

 Европейските делегирани прокурори да бъдат обособени в самостоятелна организационна структура в прокуратурата, а административните функции на ръководител да се осъществяват от оправомощен от Европейската прокуратура европейски делегиран прокурор.  Това предвижда проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, който Министерството на правосъдието публикува днес за обществени консултации.

За добри условия на труд и работна среда с акт на Министерския съвет ще бъде предоставена на Висшия съдебен съвет подходяща сграда за дейността на европейските делегирани прокурори, където да бъдат обособени самостоятелни регистратура и деловодство, съобразно изискванията на Закона за защита на класифицираната информация и правилника за прилагането му. Необходимите средствата за осъществяване на дейността на европейските делегирани прокурори ще се осигуряват от бюджета на съдебната власт. Степента на разпоредител с бюджет на ръководителя на структурата на европейските делегирани прокурори ще бъде определена от пленума на Висшия съдебен съвет, пише в мотивите на законопроекта.

В тях е записано още, че „в настоящия момент от Европейската прокуратура се проверяват и се работи по над 120 сигнала за злоупотреби с евросредства в сферите на земеделието, строителството здравеопазването и инфраструктурата, предвид което е необходимо приоритетно да се предприемат мерки за улесняване упражняването на функциите на европейските делегирани прокурори по Регламент (ЕС) 2017/1939“.

В законопроекта е посочено, че: В срок до 1 месец от влизане на закона в сила по предложение на ръководителя на структурата на европейските делегирани прокурори прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет обособява длъжности за съдебните служители в администрацията на структурата, като извършва съответните промени в Класификатора на длъжностите в администрацията на Прокуратурата на Република България.
(2) В срока по ал. 1 по предложение на ръководителя на структурата на европейските делегирани прокурори прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет определя броя на служителите в администрацията на структурата.

Със заключителните разпоредби на закона е предвидена промяна в Закона за специалните разузнавателни средства и в Наказателно-процесуалния кодекс, с които изрично се урежда правото на европейския прокурор и европейските делегирани прокурори да искат използване на специални разузнавателни средства и да използват събраните чрез тях данни и веществени доказателствени средства по дела от компетентност на Европейската прокуратура. Предвидени са промени и в Закона за защита на класифицираната информация.

Със същия законопроект се регламентира и процедурата за излъчване на национален представител за Евроюст.

Предвидено е Пленумът на ВСС да извърши подбор на националния член на Евроюст, неговия заместник, както и помощник на националния член, а министърът на правосъдието да уведомява Евроюст и Европейската комисия за избора.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ана Велкова: За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение

  За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение. И ако в …

Следи от шпионски софтуер в Брюксел: Елена Йончева и Натали Лоазо са били подслушвани

 Депутатите от Европарламента откриха в телефоните си зловреден софтуер, което предизвика тревога за поверителната работа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.