До момента  двама правосъдни министри официално поискаха отстраняване на Иван Гешев за уронване на престижа на съдебната власт

Снимки Пресцентър на МП

Работна група с представители на представители на Върховния касационен съд, Върховната касационна прокуратура, адвокатурата, неправителствения сектор, академичната общност, съсловните организации, МВР и МП  започна работа по промените,  свързани с въвеждането на засилен контрол и търсене на отговорност на главния прокурор.

Това съобщи  правосъдното  ведомство, като уточнява, че  целта е да се въведат промени в Наказателно-процесуалния кодекс, както и в други актове, свързани с изпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека срещу България по групата дела „Колеви“ и „Великова“ срещу България.

Необходимите промени са залегнали и като мерки в Националния план за възстановяване и устойчивост.
Работната група, която се ръководи от заместник-министър Емил Дечев, ще разгледа въпросите за образуването на наказателното производство и съдебния контрол върху отказа да се образува, допълнителни възможности за пострадалия да търси ускоряване на наказателното производство, правила за възобновяване на наказателни производства по чл. 243 от НПК, засилен съдебен контрол в досъдебното производство, въвеждане на ефективен механизъм за търсене на отговорност на главния прокурор и др. и ще предложи промени в законодателството, посочва МП.
 
Тези промени са залегнали и като мерки в Националния план за възстановяване и устойчивост.

Миналата седмица министърът на правосъдието Надежда Йорданова обяви, че записването на мерките в плана за развитие, правят поетите  задължения неотменими за всички политически сили.

Смяната на главния прокурор е въпрос ,около който  управляващото мнозинство е единно. В момента пред Висшия съдебен съвет (ВСС) е висяща процедура по искането на правосъдния министър Надежда Йорданова за предсрочното освобождаване на Гешев заради действия и бездействия, с които той е накърнил престижа на съдебната власт. Мнозинството в кадровия орган обаче продължава да е стабилно зад  Гешев и едва ли ще се стигне до отстраняването му.

Според проф. Янаки Стоилов,( чието първо искане за отстраняване на главния прокурор  също е на дневен ред),  мнозинството във ВСС с процедурани трикове отлага почти година решаването на въпроса.  ВСС е длъжен да разгледа  и двете предложения, но аз се питам дали протакането не цели дa изтече мaндaта на ВСС,  без да се  пpoизнece, коментира Стоилов  затъването на казуса в процедури.