Последни новини
Home / Законът / Бившият кмет на Костенец обявен за невиновен и на втора инстанция от АСНС

Бившият кмет на Костенец обявен за невиновен и на втора инстанция от АСНС

Defakto.bg

Бившият кмет на Костенец Радостин Радев е оправдан и на втора инстанция по обвинението на спецпрокуратурата за присвояване  на над 31 000 лева от касата на общината. Това обяви състав на АСНС, като потвърди оправдателната присъда на  Специализирания наказателен съд  миналата година.

Второинстанционния  АСНС посочва:  Настоящият съдебен състав изцяло споделя изводите на решаващия първоинстанционен съд по фактите, като намира, че същите почиват на задълбочен анализ на събраните в хода на съдебното следствие гласни и писмени доказателствени средства. Събраните по време на първоинстанционното съдебно следствие доказателствени средства и  материал  в хода на досъдебното производство,  приобщен към 18 доказателствената съвкупност по надлежния процесуален ред, са в основни линии единни, еднопосочни, взаимодопълващи се, непротиворечиви, относими към предмета на доказване по делото, и сочат именно към възприетите от първия съд факти, които по същество не се оспорват и от страните по делото“.

През август 2020 г.  Радостин Радев беше обвинен от спецпрокуратурата, че на три пъти е получил общо 31 138 лева от касиера на предприятие “Общински гори и земи в горския фонд“ и от касиера на общинската администрация на Костенец.  Според обвинението на 10 декември 2018 г. Радев присвоил 5000 лева, които му били дадени от касиера на “Общински гори и земи в горския фонд“.  Дейността на това предприятие е била прекратена от Общинския съвет, а за правоприемник било определено дружеството „Костенец лес 18“. Според публикации в медиите кметът Радев тогава е бил против, но мнозинството в съвета одобрило промяната.  Обвинението твърдиоще , че на 20 декември 2018 г. Радев присвоил още 17 000 лева от касиера на закритото общинско предприятие, а на 31 декември взел и над 9000 лева от касиера на общинската администрация.

Като проверява изложените доказателства и факти,  АСНС установява, че  сумите,  заетите от Радев като кмет  са  “служебни аванси“ и са използвани за обществено полезни дейности, без намерения да бъдат засвоени.

Първата  сума от 5000 е ползвана за самодейни състави в читалището в град Костенец, а според доклад на АДФИ е била възстановена.  Това обстоятелство, съдът преценява в подкрепа на фактите за възприети местни практики на финансиране на различни регионални обществени прояви, поради което и посочените в обвинението обстоятелства не се явяват изключителни и единствени с оглед обвинителната теза.

„При така установените факти съдът, правилно е приел, че с деянието си, подсъдимият Радев не е осъществил от обективна и субективна страна състав на престъпление по чл.201, ал.1 във вр. с чл.26, ал.1 от НК„, сочи АСНС.

Относно второто инкриминирано деяние, свързано с получените от подсъдимия на 20.12.2018 г., пари – сумата от 17137,95 лева с РКО № 681 / 20.12.2018 г. е установено, че инкриминираните парични суми не са засвоени и също са били възстановени от подсъдимия.

В тази връзка настоящият състав изцяло споделя оценката на СНС, относно приобщените доказателства, които макар и непряко са свързани с предмета на делото, доколкото касаят установена практика на регионално ниво, за разпореждане с финансови средства налични в касата на общината, независимо от това, дали е било налице решение на Об. Съвет за целта на тяхното разходване“.

По същия начин е установено, че и третото инкриминирано деяние е несъставомерно, “ доколкото  не се установява,  че с получените  средства подсъдимия се разпоредил неправомерно в своя или чужда полза,  доколкото по делото са налични доказателства за действително изпълнявани облигационни задължения на дружеството с възложител общината“. В този смисъл съдът не установи с инкриминираните парични средства сумата от 9000,74 лева, получени от касиера на общинската администрация подсъдимя  да се е обогатил неправомерно.

Налице са безспорни доказателства за възстановяването на получените парични средства, с което се обективира намерението на деецът да ги ползва временно, посочва съдът.

Изпълнителното деяние  следва да съдържа действия за своене предмета на престъплението, което от фактическа страна следва да се изразява в противозаконно разпореждане – юридическо или фактическо, от страна на дееца, длъжностно лице в съответното структурно звено с повереното или връчено в това му качество чуждо имущество в свой или в чужд интерес.

От субективна страна длъжностното присвояване винаги се осъществява с пряк умисъл.  По делото не се  установяват и намерения за „своене“ на средствата и за чужда полза, доколкото в по ранен момент се установява, че е предоставил същите за обществено полезни цели. 

Посочените факти, не допринасят за установяване по безспорен начин на обвинителните твърдения, за умисъл за собствено или чуждо обогатяване, не могат да ангажират извод, за наличие на субективна съставомерност за „своене“ на „авансово“ получените парични суми от подсъдимия Радев.  Целите на получаването на сумите не е било прикривано, а за сумите са издадени съответните разходни касови ордери.

Ако деецът е имал намерението временно да ползва вещите, респективно паричните средства, с намерение за последващото им възстановяване, не е налице длъжностно присвояване, пише в мотивите на  АСНС.

Радостин Радев беше арестуван през лятото на 2019 г., когато прокуратурата съобщи, че е обвинен в  длъжностно присвояване, безстопанственост и пр.  Той беше задържан с бизнесмена Ивайло Пашов, като според прокуратурата Радев е обещал 30 000 лева на общински съветник от опозицията, за да получи подкрепа при гласуване в общината.  Целта му била да бъде взето решение, с което кметът да бъде упълномощен да подпише запис на заповед към фонд „Земеделие“, за да започнат плащанията по обществена поръчка за ремонт на училището в града, обясняваше спецпрокуратурата.  От прокуратурата разказаха тогава, че кметът бил в конфликт с много от общинските съветници и не очаквал необходимата подкрепа за решението, а Пашов нямал пари за започване на работата и поел ангажимент да намери въпросните 30 000 лева за подкупа.

Свободните  съчинения на спецпрокуратурата в зората на обвинението няма да е никаква изненада, ако се окажат на съд по ЗОДОВ за компенсация на нанесените вреди от поредния  невиновен гражданин, шумно обвинен в престъпление. Няма да е изненада, че отново с обществени пари ще бъдат заплатени гафове, които в името на народа вместо да доказват престъпления, разпространяват твърдения родеещи се с клевети.  Нещо като традиция.

About De Fakto

Проверете също

Над 130 участници в Международна конференция „Стоп на омразата“ се обявиха за толерантност между хората

За мен е чест да открия конференцията „Стоп на речта на омразата“ с организатори Прокуратурата …

В ход е изпълнение на мерките по препоръките на ЕК, отчете Съветът за върховенство на правото

В ход е изпълнение на мерките по отправените от Европейската комисия препоръки с третия годишен …

Един коментар

  1. Симеон

    Ами през 2019 г. той със сигурност щеше да спечели втори кметски мандат. На всички им беше ясно, че арестът е гербеджийска клопка 2-3 месеца преди изборите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.