Последни новини
Home / Актуално / Даниел Митов съди прокуратурата за 110 000 лв. обезщетение за вреди от незаконно обвинение

Даниел Митов съди прокуратурата за 110 000 лв. обезщетение за вреди от незаконно обвинение

Defakto.bg
Даниел Митов с адвоката му Ина Лулчева

Бившият външен министър Даниел Митов поиска от съда да осъди прокуратурата да му заплати 100 000 лева обезщетение  за претърпени неимуществени вреди и 10 000 лева за имущестмени вреди заради незаконно повдигнато обвинение.

Това става ясно от жалба на Митов до Софийския градски съд,  в която бившият външен министър претендира съдът по справедливост да го обезщети за претърпените страдания от несъставомерно обвинение, повдигнатото му  2017 г. за длъжностно престъпление.  Случилото се сериозно е накърнило  професионалната му репутация, добро име на политик и обществеик, чест и достойнство, а обвинениеот на прокуратурата е било широко отразявано в медиите, пише в жалбата на Митов.

По това дело спецпрокуратурата твърдеше, че Външно и Министерството на земеделието и храните (МЗХ) неправомерно са сключили споразумение с туроператорска фирма, която осигурявала самолетни билети, хотелски настанявания и медицински застраховки при служебни пътувания.  Обвинението  твърдеше, че външно министерство не е обявило обществена поръчка, а сключило споразумение със земеделското министерство, за да ползва услугите на туроператорската фирма „Юнайтед Травъл Ейджънси“, с която редовен договор имало само Министерството на земеделието

Става дума за фирма, която осигурявала самолетни билети, ваучери за хотелски настанявания и застраховки при служебни пътувания.

Обвиненията бяха за това, че външното министерство изплатило на фирмата  близо 500 000 лева, без да получи дължимите отстъпки от цената на билетите. След това фирмата върна парите, но тезата на прокуратурата беше, че престъпление има, защото случаят е като кражба на портмоне, след която извършителят е заловен и е върнал парите.

Митов първоначално беше обвинен в престъпление по служба, но след това обвинението му беше изменено в злоупотреба с доверие, а заместникът му Ангеличин беше привлечен като обвиняем за безстопанственост.

На първа инстанция Митов бе оправдан, а съдия Пламен Панайотов от спецсъда осъди Ангеличин на 4 години затвор, защото имал задължение да контролира сключването на договора за пътуванията в министерството, както и споразумението със МЗХ.

На втора инстанция  апелативният спецсъд оправда и двамата, а  делото стигна до ВКС след протест на прокуратурата.

Обвинителят от ВКП обаче не поддържа протеста, като заяви, че  отговорност за неизпълнението на споразумението  би могла да се търси по съдебен ред, но в случая фирмата доброволно е върнала парите, които дължала за отстъпки в цената на билетите.

През април 2020 г. Даниел Митов и  неговият заместник Христо Ангеличин бяха окончателно оправдани, след като  ВКС  остави в сила оправдателната присъда на апелативния спецсъд.

Върховните съдии Николай Дърмонски (председател на състава), Мина Топузова и Христина Михова (докладчик) посочиха, че  Митов правилно е оправдан от втората инстанция, защото деянието му е несъставомерно.

About De Fakto

Проверете също

Над 130 участници в Международна конференция „Стоп на омразата“ се обявиха за толерантност между хората

За мен е чест да открия конференцията „Стоп на речта на омразата“ с организатори Прокуратурата …

В ход е изпълнение на мерките по препоръките на ЕК, отчете Съветът за върховенство на правото

В ход е изпълнение на мерките по отправените от Европейската комисия препоръки с третия годишен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.