Последни новини
Home / Законът / Правната комисия одобри на първо четене по-високи наказания в НК за киберпрестъпленията

Правната комисия одобри на първо четене по-високи наказания в НК за киберпрестъпленията

Defakto.bg
В правната комисия днес Крум Зарков ляво и председателят й Милен Матеев Снимка БТА

Правната комисия прие на първо четене законопроект за промени в Наказателния кодекс както и  за изменение и допълнение на Закона за признаване, изпълнение и постановяване на актове  за обезпечаване на имущество. Промените са внесени от Министерския съвет на 18 март и бяха представени от зам.-министъра на правосъдието Емил Дечев.

Текстовете в НК се отнасят за  престъпления срещу критичната инфраструктура на страната, интелектуалната и индустриалната собственост, както и наказанията, свързани с онлайн детската сексуална експлоатация.

Измененията в  НК  съществено завишават  наказанията както за същинските компютърни престъпления по Глава девета „а“ от НК, така и за компютърно свързаните престъпления – онлайн детска сексуална експлоатация и престъпления, свързани с интелектуална и индустриална собственост и авторско право. Въвежда се и специален текст с по-високи наказания, ако компютърното престъпление е извършено срещу „критичната инфраструктура“.

Основният аргумент за завишаването на наказанията до три пъти обаче освен съобразяването с европейското законодателство е и заради необходимостта за разкриването на тези престъпления да се иска достъп до трафични данни, което в момента е допустимо само за тежки умишлени престъпления, които се наказват със над 5 г. затвор.

Необходимо е да се има предвид становището на Върховния касационен съд, че трябва много внимателно да се  борави с тази материя, тъй като завишените наказания не са гаранция за разкриване на престъпленията. Гаранцията е в допълнителното обучаване на разследващия апарат, включително и при работата с деца„, заяви Крум Зарков (БСП) при обсъждането.

За престъпленията против интелекуталната собственост, предстои работа между първо и второ четене, каза депутатът. Той даде пример, че проектът завишава наказанието за плагиатство(чл 173 НК ), което сега се наказва  с лишаване от свобода от 2 г. или с глоба от 100 до 300 лв и обществено порицание.  Предлага се то да се вдигне на 3 г., но остава остава алтернативата на ниската глоба, а това препраща към чл.78 а НК – освобождаване от наказателна отговорност.  Така надали ще се постигне целта на новия текст,  каза Зарков.

В хода на обсъждането изникнаха и други въпроси –  според новия НК  някои компютърни престъпления ще се наказват по-тежко от принуда и причиняване на смърт по непредпазливост. Законопроектът предвижда наказанието за плагиатство да се увеличи от 2 г. на 3 г. затвор, а ако е извършено в интернет то да се наказва още по-тежко.  По думите на Зарков не трябва да се нарушава системността на наказания в НК.  „С какво преписването на една книга е по – малко опасно от копирането й в Интерент“, попита той.

Андрей Михайлов от ИТН също обърна внимание на сериозното завишаване на наказанията, което отпушва ползването на специалин разузнавателни средства, но не е гаранция, че разкриваемостта  на този тип престъпления ще се увеличи. „Използва се ефектът, че повишаваме наказуемостта, но и възможността за използване на СРС за конкретен вид престъпления, свързани с авторските права. Български пощи и хакерската атака и невъзможността на пенсионерите да си получат пенсиите съдържа елемент на престъпно деяние, но повишената санкция как точно ще предотврати подобно посегателство?“, попита Михайлов.

Зам.министър  Емил Дечев се съгласи, че трябва да се запишават преходни разпореди за висящите производства, за да не тръгват от начало. Това би станало,  тъй като по-високите размерите на наказанията ще променят съставите на съдилищата,  които гледат тези дела – вместо от един съдия, те ще се разглеждат от един съдия, но с двама съдебни заседатели.

Наистина внимателно трябва да се прецени дали всички предлагани наказанията трябва да останат тежки, отбеляза Дечев. Той  обясни,q че  законопроектът има и друга цел – транспониране на директива на Европейския съюз и припомни, че текстовете за изменения в Наказателния кодекс са били внесени още през 2019 г. и са минали на първо четене, но не и на второ.

About De Fakto

Проверете също

След 12 часа дискусии по Изборния кодекс в петък, заседанието приключи с обещание за дело в съда (обновена)

След 12 -часов дебат по извънредните  промени в изборното законодателство,  петъчният  парламентарен ден приключи с …

Съобщение на Инспектората към ВСС за нов образец на имуществените декларации

Инспекторатът към ВСС разпространи съобщение за утвърждаване на нов образец на имуществените декларации по чл. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.