Последни новини
Home / Законът / След стотици жалби: Омбудсманът настоява „Български пощи“ да удължат срока за изплащане на пенсиите

След стотици жалби: Омбудсманът настоява „Български пощи“ да удължат срока за изплащане на пенсиите

Defakto.bg

Омбудсманът Диана Ковачева е изпратила препоръка до главния изпълнителен директор на „Български пощи“ ЕАД Деян Дънешки, в която категорично настоява за удължаването на срока за изплащане на пенсиите и добавката към тях, съобщават от институцията.

Проф. проф. Ковачева е поискала също да бъде удължено  работното време на служителите, които изплащат пенсиите,  докато всички възрастни хора получат парите си и за празниците нито един пенсионер да не остане без пенсия или добавката към нея.

Повод за тази препоръка са стотиците жалби на граждани, които търсят съдействието на омбудсмана, притеснени заради невъзможността да получат пенсиите си и отпуснатата от правителството великденска добавка към тях за месец април т.г.

Пенсионерите от няколко дни се редят на опашки пред офисите на „Български пощи“ и не знаят дали изобщо ще могат да получат парите си преди Великден, а освен това нямат никаква информация кога и как ще се изплащат пенсиите и добавките им.

Разбирам, че причината за проблема е срив в системата на „Български пощи“ ЕАД, но смятам, че това не би трябвало да се явява непреодолима пречка за нарушаване на гражданските права, основно на хората в пенсионна възраст да получат единствения доход, на който разчитат за оцеляването си – своите пенсии“, казва омбудсманът.

Диана Ковачева подчертава още, че е необходимо на достъпни за гражданите места да бъде предоставена подробна информация за организацията и начина на изплащане на пенсиите и великденската им добавка.

В събота „Български пощи“ претърпя сериозна кибератака, която  наложи изплащането на пенсиите и добавките по повод Великден да става само в клонове по местоживеене.

 

 

 

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Комисията „Божанов“ в НС изслушва Ивайла Бакалова и нейния съпруг Веселин Денков за посредничеството на брокера

Временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около …

Прокурорската колегия откри процедура за избор на окръжен прокурор на Кюстендил

Одобрен е съставът на конкурсната комисия за младши следователи в окръжните прокуратури Прокурорската колегия  откри …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.