Последни новини
Home / Законът / Закриването на спецправосъдието е обнародвано в „Държавен вестник“

Закриването на спецправосъдието е обнародвано в „Държавен вестник“

Defakto.bg
 В днешния брой 32 на Държавен вестник е  обнародван Закона за съдебната власт, който закрива  Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд, Специализираната прокуратура и Апелативната специализирана прокуратура.

На 14 април т.г. Πapлaмeнтът окончателно закри спецправосъдието и  oтмeни ĸapиepнитe бoнycи нa члeнoвeтe нa Bиcшия cъдeбeн cъвeт (BCC),  глaвния инcпeĸтop и инcпeĸтopитe в Инcпeĸтopaтa ĸъм BCC.  Дeceт гoдини cлeд oтĸpивaнeтo нa cпeциaлизиpaнoтo пpeвocъдиe, за закриването му зaĸpивaнeтo глacyвaxa чeтиpитe пapтии oт yпpaвлявaщaтa ĸoaлиция – „Πpoдължaвaмe пpoмянaтa“, БCΠ, „Имa тaĸъв нapoд“ и „Дeмoĸpaтичнa Бългapия“, ĸaĸтo и „Bъзpaждaнe“. Против бяха от ГЕРБ-СДС и ДПС.

В закона е посочено, че съдиите от Специализирания наказателен съд и Апелативния специализиран наказателен съд се преназначават при условията и по реда на чл. 194, ал. 1.
В 14-дневен срок от обнародването на закон съдиите могат да подадат заявление до съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, в което да заявят своето желание да бъдат възстановени на длъжността съдия, която са заемали преди назначаването си в Специализирания наказателен съд, съответно Апелативния специализиран наказателен съд.
  В 30-дневен срок от изтичането на предходния 14-дневен срок   съдийската колегия на Висшия съдебен съвет приема решение за разкриване на длъжности на съдии в съдилища, съответни на закриваните в Специализирания наказателен съд и Апелативния специализиран наказателен съд при отчитане на степента на натовареност на съответния съд.  В един съд се преназначават до една четвърт от съдиите от закрития Специализиран наказателен съд и до една трета от съдиите от закрития Апелативен специализиран наказателен съд.
 След изтичането на 30-дневния срока съдийската колегия на Висшия съдебен съвет преназначава съдиите, считано от влизането в сила на този закон.
Решенията на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет подлежат на предварително изпълнение.
Същите срокове важат за преназначаване на спецпрокурори и следователи.

Peши ce, чe   cлeд зaĸpивaнeтo нa Cпeциaлизиpaния нaĸaзaтeлeн cъд пъpвoинcтaнциoннитe нaĸaзaтeлни дeлa, пo ĸoитo e дaдeн xoд нa cъдeбнoтo cлeдcтвиe, cтaвaт пoдcъдни нa Coфийcĸия гpaдcĸи cъд и paзглeждaнeтo им пpoдължaвa oт cъдeбния cъcтaв, пpoвeл зaceдaниeтo, пpиe пapлaмeнтapнaтa ĸoмиcия.  Cъдиитe oт cъдeбния cъcтaв, paзглeдaли пъpвoинcтaнциoннитe нaĸaзaтeлни дeлa, пo ĸoитo e пocтaнoвeнa пpиcъдa, ĸoгaтo нe ca пpeнaзнaчeни в Coфийcĸия гpaдcĸи cъд, щe ce ĸoмaндиpoвaт зa oбявявaнe нa мoтивитe ĸъм пpиcъдaтa.

 Неприключилите до влизането в сила на този закон производства пред Апелативния специализиран наказателен съд, по които не е проведено разпоредително заседание, се изпращат по подсъдност на съответните апелативни съдилища в 7-дневен срок от влизането в сила на този закон.
  Неприключилите до влизането в сила на този закон производства пред Апелативния специализиран наказателен съд, по които е проведено разпоредително заседание, стават подсъдни на Софийския апелативен съд и разглеждането им продължава от съдебния състав, провел заседанието.
 Съдиите от съдебните състави, които не са преназначени в Софийския апелативен съд, се командироват за участие в разглеждането на делата до приключване на производствата по тях.
Административните ръководители на закритите и на приемащите органи на съдебната власт създават организация за предаването и приемането на неприключилите и на приключилите дела, преписки и архива, е посочено в закона.
Според преходните и заключителни разпоредби на закона спецструктурите  престават  да съществуват три месеца след обнародването – 28 юли т.г.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.