Последни новини
Home / Законът / Добринка Калчева от АП – Пловдив е първият прокурор, предложен за член на новия ВСС

Добринка Калчева от АП – Пловдив е първият прокурор, предложен за член на новия ВСС

Defakto.bg
Деловодството на Висшия съдебен съвет ще работи на 30 април и на 1 май 2022 г. от 08.30 ч. до 17.00 ч., за приемане на писмени предложения за кандидати за членове на ВСС от прокурорската квота, съобщиха по-късно оттам.
Добринка Калчева – прокурор в Апелативна прокуратура – Пловдив

Добринка Калчева – прокурор в Апелативна прокуратура – Пловдив е първият обвинител, предложен за  член на ВСС от прокурорската квота.  Предложението е направено от  прокурорите на  пловдивския съдебен район.

Добринка Калчева има над 24 години юридически стаж изцяло в системата на Прокуратурата на Република България. Започва професионалната си кариера през 1999 г. като следовател в Окръжна следствена служба – Пловдив. В периода от 2006 г. до 2014 г. е прокурор в Районна прокуратура – Пловдив. От 2014 г. е прокурор в Апелативна прокуратура – Пловдив, където работи и към настоящия момент.

Вносителите на предложението посочват, че опитът на Добринка Калчева като следовател и прокурор има принос за успешното ѝ справяне с функциите по ръководството и надзор върху досъдебните производства и поддържане на коректни отношения с разследващите органи. Отбелязват, че тя „познава добре работата на прокуратурата не само в наказателноправен, но и в административноправен и гражданскоправен аспект, поради участието ѝ в административносъдебния и гражданскосъдебния надзор в Апелативна прокуратура – Пловдив“.

Според магистратите, прокурор Калчева се ползва с безупречна репутация, в работата си е принципна, честна и умее да отстоява мнението си, поради което изразяват увереност, че ще изпълнява съвестно задълженията си като член на ВСС.

Крайният срок за депозиране на предложения за издигане на кандидатури е не по-късно от два месеца преди първата събота на Общото събрание на прокурорите за избор на членове на ВСС – 1 май 2022 г., включително.  Съгласно чл. 60, ал. 6 от ГПК, когато последният ден от срока е неприсъствен, срокът изтича в първия следващ присъствен ден.

До момента съдийската общност издигна  15 кандидатури за 6-ма изборни членове на ВСС от Съдийската колегия.

Oбщoтo cъбpaниe нa cъдиитe щe се състои нa 18 и 25 юни в HДK и Cъдeбнaтa пaлaтa, ĸaтo тe избиpaт шecтимa члeнoвe нa cъвeтa.  A тoвa нa пpoĸypopитe щe e нa 2 и 9 юли, пъpвoтo в  „Интep Eĸcпo“ нa Цapигpaдcĸo шoce в cтoлицaтa, a втopoтo в  Cъдeбнaтa пaлaтa.  Oбвинитeлитe щe пocoчaт чeтиpимa cвoи пpeдcтaвитeли.  Cлeдoвaтeлитe щe избиpaт eдин  пpeдcтaвитeл, a тяxнoтo oбщo cъбpaниe e нa 4 и 11 юни, пъpвoтo в HДK, втopoтo в Cъдeбнaтa пaлaтa.

 

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ана Велкова: За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение

  За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение. И ако в …

Следи от шпионски софтуер в Брюксел: Елена Йончева и Натали Лоазо са били подслушвани

 Депутатите от Европарламента откриха в телефоните си зловреден софтуер, което предизвика тревога за поверителната работа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.