Последни новини
Home / Законът / Министър Йорданова ще подпише ключов документ за борбата с международната киберпрестъпност

Министър Йорданова ще подпише ключов документ за борбата с международната киберпрестъпност

Defakto.bg

 

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова беше упълномощена днес от Министерския съвет да подпише от името на България Втория допълнителен протокол за засилено сътрудничество и разкриване на електронни доказателства към Конвенцията за престъпления в кибернетичното пространство от 2001 г.

Целта е с Протокола да се противодейства адекватно на нарастващата киберпрестъпност, която се възползва от все по-широкото навлизане на информационните и комуникационните технологии в живота на хората и представлява огромна заплаха за демокрацията и върховенството на закона. Важен акцент в документа са предвидените при спешен случай допълнителни правила за взаимна правна помощ по ускорена процедура, за провеждането на видеоконференции и за създаването на съвместни екипи за разследване, както и за защитата на личните данни.

Конвенцията е основополагаща глобална правна рамка за сътрудничество и противодействие на престъпленията в киберпространството, а подписването на Протокола ще се състои на тържествена церемония по време на международна конференция. Тя ще се проведе на 12-13 май в Страсбург, Франция.

За да се ускори максимално международният обмен на електронни доказателства,  през 2017 г. стартира разработването на Втори допълнителен протокол към Конвенцията, като преговорите по него продължиха четири години.

Присъединяването на България към Протокола значително ще подобри  сътрудничеството между съдебните органи във връзка със събирането и достъпа до електронни доказателства и ще създаде по-голяма правна сигурност по отношение на условията, при които доставчиците на услуги могат да отговарят на непосредствени искания за предоставяне на данни.

Документът ще дава възможност за директна комуникация между компетентните органи на една държава с доставчик на услуги, който се намира на територията на друга, като са предвидени два типа мерки: предоставяне на информация за регистрация на име на домейн и на данни за абонати на услуги.

Протоколът включва и разпоредби от традиционен тип за оказване на сътрудничество – за изпълнение на заповед за бързо предоставяне на данни за абоната и на трафични данни, както и специална процедура за бързо разкриване на съхранени компютърни данни в спешни случаи.

 

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.