Последни новини
Home / Законът / Адв. Емилия Недева: Гражданите дават 250 лв. на куриер за пратка с документи до Страсбург, вместо 25 лв. на „Български пощи“

Адв. Емилия Недева: Гражданите дават 250 лв. на куриер за пратка с документи до Страсбург, вместо 25 лв. на „Български пощи“

Defakto.bg
За сведение на Министерския съвет, който плаща най-накрая разноските по делата в Страсбург от нашите пари –  за да се достави пратка с документи до Европейския съд по правата на човека в Страсбург гражданите трябва да платят 250 лева на куриер вместо 25 лева на „Български пощи“. Разликата е точно десет пъти – това заяви в социалните мрежи известната  правозащитничка адвокат Емилия Недева. 
Питам се БЕЗдействията на министерството, в чийто ресор попадат „Български пощи“, не могат ли да се разглеждат като задушаване на конкуренцията на държавната фирма и съдействие за огромна печалба на частните такива„,  запита   адвокатът.  И никой не разсейва съмненията за клиентелизъм, добавя тя.
Накрая държавата ще плати за печалбата на куриерите,  категорична е адвокат  Недева.
Втора седмица „Български пощи“ не извършват редица от услугите, които досега се предлагаха. Причината е хакерската атака, която засегна сериозно софтуера на компанията, съобщи Нова тв. пред която десетки  граждани изразиха възмущение от липсата на услуги и  информация.
Това тяхното няма световем аналог. Представяте ли си как Ebay и Амаzon спират да работят поради хакерска атака за 20 дни? Можете да сте сигурни, че това е равносилно на апокалипсис, а тук просто ни се извиняват„, коментира читателят Ангел  Иванов.
От „Български пощи“ разпространиха   съобщение, в което се извиняват и признават, че дружеството е  в невъзможност да изпраща каквито и да е било пратки, затова гражданите трябва да се обърнат към частните куриерски фирми.   В пощенските станции вече могат да се изпращат данъчни декларации, като цените се заплащат по банков път. Работи се за възстановяване на услуги, свързани с плащания и парични преводи в пощенските станции.

Най-лесният и бърз начин за подаване на декларацията и плащане на задълженията е през Портала за електронни услуги на НАП, достъпни с ПИК или КЕП, което може да се направи по всяко време в денонощието през оставащите 5 дни до крайния срок – 3 май.  Това можете да се направи чрез куриерските фирми, като важи датата на приемането на пратката от фирмата, казват от дружеството.

Друг вариант е подаването на декларациите и плащането на дължимия данък в офисите на НАП по постоянен адрес в работните дни 29 април и 3 май.

„Български пощи“ е под шапката на Министерството на транспорта, което пък се управлява от министър  Николай Събев. Той е собственик на най-голямата куриерска фирма „Еконт“ – обстоятелство станало причина  за множество коментари  и съмнения след  прекомерно продължителното  отстраняване на проблема в  пощите.

About De Fakto

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

Един коментар

  1. Е, не може да си министър, да имаш куриерска империя, аналогична на държавното дружество, и да не изглежда съмнително, че две седмици Български пощи отстраняват яваш яваш една хакерска атака.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.