Последни новини
Home / Законът / Гражданския съвет към ВСС зове за ремонт на съдебния закон, с който законодателят като „слон в стъкларски магазин“ отрязъл спецправосъдието

Гражданския съвет към ВСС зове за ремонт на съдебния закон, с който законодателят като „слон в стъкларски магазин“ отрязъл спецправосъдието

Defakto.bg

Гражданският съвет към Висшия съдебен съвет (ВСС) поиска  ремонт на наскоро ремонтирания Закон за съдебната власт, с който бяха закрити специализираният съд и прокуратура. Това е заради  опасността да бъдат загубени събраните с тайните способи доказателства по дела, както и заради риска да бъдат засегнати права на гражданите, казаха членовете на съвета.

На 26 април т.г. в  Дъpжaвeн вecтниĸ бe  oбнapoдвaн Зaĸoнa зa cъдeбнaтa влacт, с ĸoйтo бяха закрит  Cпeциaлизиpaния нaĸaзaтeлeн cъд, Aпeлaтивния cпeциaлизиpaн нaĸaзaтeлeн cъд, Cпeциaлизиpaнaтa пpoĸypaтypa и Aпeлaтивнaтa cпeциaлизиpaнa пpoĸypaтypa.  Спецструкторите престават  да съществуват три месеца след обнародването.

Според членовете на Гражданския  съвет,  законодателят не е предвидил ред за съхраняване на информацията, събрана със специални разузнавателни средства след закриването на спецправосъдието на 28 юли, а това създава опасност за правата на  гражданите.  Освен спецсъдии и прокурори видяха и правен вакуум в липсата на режим за съхранението и контрола в експлоатираните специални разузнавателни средства след 27 юли, когато разследвания и дела срещу организирани престъпни групи, за корупция и тероризъм ще минат в редовните съдилища и прокуратури.

Мариета Райкова,  председател  на спецсъда  заяви, че отговорността за организацията по приемането на архива е нейна и на председателя на Софийския градски съд Алексей Трифонов, така е записано и в закона.

Според  нея един от основните организационни проблеми при закриването на спецструктурите е свързан с прилагането след 27 юли (крайният срок за закриване на спецправосъдието) на специални разузнавателни средства (СРС), разрешени от спецсъда.   Райкова каза, че според едната хипотеза, прилагането на тези СРС трябва да се прекрати след закриването на съда, защото той осъществява съдебния контрол, а вече няма да съществува.  Според другата теза – след като разпореждането е издадено законосъобразно, спрецсредствата ще продължат да се прилагат,  но компетентен за контрола вече ще е градският съд.

Друг проблем, който съдия Райкова допуска е свързан със сроковете за прилагане на СРС и как съдиите ще ги проверяват.

Ръководителят на спецапелативната прокуратурата Ивайло Ангелов предупреди, че отговорността за несъвършения закон ще е на законодателя, „който се държал като „слон в стъкларски магазин“ при изработване на текстовете. Ангелов  сравни спецправосъдието с часовник, който трябва да бъде преглеждан и ремонтиран само от хора, които разбират от часовници.

Евгени Иванов, член на Прокурорската колегия и съпредседател на Гражданския съвет към ВСС  констатира, че  държавата е „отрязала дясната си ръка„, закривайки спецорганите.

Целта е постигната, хаосът е създаден„, отбеляза  шефката първоинстанционната спецпрокуратура Валентина Маджарова

„Гражданският съвет на ВСС реши и да бъде попитано Министерството на правосъдието има ли комисия, включваща и неправителствени организации, която да следи действията около закриването на спецструктурите“.

About De Fakto

Проверете също

Над 130 участници в Международна конференция „Стоп на омразата“ се обявиха за толерантност между хората

За мен е чест да открия конференцията „Стоп на речта на омразата“ с организатори Прокуратурата …

В ход е изпълнение на мерките по препоръките на ЕК, отчете Съветът за върховенство на правото

В ход е изпълнение на мерките по отправените от Европейската комисия препоръки с третия годишен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.