Последни новини
Home / Законът / Из Съдийски вестник: 100 години от рождението на проф. ВИТАЛИ ТАДЖЕР

Из Съдийски вестник: 100 години от рождението на проф. ВИТАЛИ ТАДЖЕР

Defakto.bg
За систематичното място на института на настойничеството и попечителството*
Проф. Витали Таджер**
Анотация: В статията е разгледан въпросът за систематичното място на института на настойничеството и попечителството. Оспорено е становището на проф. д-р Л. Ненова, че настойничеството и попечителството на запретени и над деца е един и същи институт на семейното право, както и че настойникът и попечителят над запретени лица упражнява quasi родителска грижа. Обърнато е особено внимание на института като форма на държавна защита на личността, на правата и интересите на гражданите, които са недееспособни, целите на същия, а именно да се уредят и осигурят грижи за личността и имуществото на лицата. Авторът изтъква, че настойничеството и попечителството като комплексен институт се състои от правни норми, които регулират три групи отношения, едните от които административни, а другите две гражданскоправни.
Проф. Таджер намира, че при липса на гражданска кодификация неизбежно правната уредба се оказва разпокъсана между няколко нормативни акта, поради което предлага законодателството да продължи с проектирания Граждански кодекс традицията от ЗЛС, като уреди единно и цялостно настойничеството и попечителството заедно с дееспособността и всички други граждански правоотношения, с които са неделимо свързани.
Целият текст е достъпен тук: https://static1.squarespace.com/…/15857416…/Tadger_final.pdf
* Публикувано в сп. „Социалистическо право“, 1979, № 12.
** Витали Езра Таджер (3.05.1922 – 26.02.1999), професор, доктор на юриди­ческите науки, Катедра по гражданскоправни науки, в ЮФ на СУ (1953-1987). Роден в София. Завършва СУ, Юридическия факултет, право (1948). Редовна докторантура в същия факултет (1949-1953). Хоноруван асистент в ЮФ (1952). Асистент (1953). Старши асистент (1954). Доцент (1959). Професор (1966). Хоноруван професор (1987). Доктор по право (1953). Доктор на юридическите науки (1976). Декан на ЮФ на СУ (1962-1964). Дългогодишен член на Комисията по икономически и правни науки към ВАК и член на Специализирания научен съвет по право (1985), негов заместник-председател (1992-1993). Съветник в Министерския съвет (1966-1985). Председател на Правния съвет при Българската индустриално-стопанска асоциация (1980-1986). Зам.-председател на Арбитражния съд при Българската търговско-промишлена палата (1985). Консултант при Министерския съвет (1986-1991). Ръководител на работна група към Министерския съвет за изготвяне на Търговския закон (1990). Член на Комисията за защита на конкуренцията, избран от XXXVI НС. За библиография на трудовете на проф. Таджер вж. Юбилеен сборник в памет на проф. Витали Таджер. С., Сиби, 2003, с. 17-45.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Един коментар

  1. Петър Обретенов

    Изброяването на титлите и заеманите длъжности за всеки школуван юристе излишно. Витали Тажер беше и е стожоер на гражданскоправната наука в нас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.