Министерството на правосъдието работи за намаляване на държавните такси по гражданските и административните производства.  Това каза министърът на правосъдието Надежда Йорданова по време на блиц контрол в парламентарната Комисия по конституционни и правни въпроси. „Дължим на българските граждани достъп до правосъдие“, беше категорична тя.

Йорданова беше попитана и за притесненията  около прехвърлянето на архивите от специализираните съд и прокуратурата към структурите, които ще поемат гледаните от тях дела и разследвания след фактическото им закриване на 28 юли: Изкуствено се създава повече суматоха, отколкото добросъвестно да се огледа и да се пристъпи към изпълнение на промените в Закона за съдебната власт.   Към настоящия момент наблюдавам по-скоро съпротива, отколкото организация по изпълнението на закона“, допълни Йорданова.

По думите на Йорданова министърът на правосъдието след 2007 г. няма правомощия пряко да наблюдава организацията на работа, движението на дела и преписки и заради това тя няма преки наблюдения над процеса. Министърът обясни, че този въпрос е включен в заседанието на пленума на ВСС за 12 май следващата седмица и обсъждането по темата продължава.

На заседанието присъстваха членовета на комисията парламентарните групи на „Продължаваме промяната“, БСП, ДБ и „Възраждане“,  липсваха групите на ГЕРБ и ДПС.