Последни новини
Home / Законът / Гл. прокурор Иван Гешев участва в европейски форум за независимост и отчетност на прокурорите

Гл. прокурор Иван Гешев участва в европейски форум за независимост и отчетност на прокурорите

Defakto.bg

 

В Палермо, Италия се провежда Европейската конференция на прокурорите на която присъства и главния прокурор Иван Гешев. Форумът е организиран по инициатива на Министерство на външните работи и на Министерство на правосъдието на Италия, а  събитието е в рамките на Председателството на страната на Комитета на министрите на Съвета на Европа.

Конференцията е открита от главния прокурор към Касационния съд на Италия г-н Джовани Салви, който посочи, че независимият прокурор, неговата автономност и отчетност са фундаментални ценности, пряко обвързани с основната цел на всяка правова държава – върховенството на закона.

Снимки: Пресцентъп на ВКП

Приветствия към участниците отправиха президентът на Сицилианската регионална асамблея  Джанфранко Мичике, кметът на Палермо  Леолука Орландо, държавният секретар на Министерство на външните работи на Италия и председател на Комитета на министрите към Съвета на Европа  Бенедето Дела Ведова, както и главният секретар на Съвета на Европа  Мария Пейчинович Бурич. В изказванията бе подчертана необходимостта от полагане на усилия на национално ниво, целящи повишаване на доверието на обществото в прокурорската институция и провеждането на честен и справедлив наказателен процес. Специално внимание бе обърнато на факта, че чрез отстояването на независимостта и автономността на магистратите националните власти гарантират осигуряването и на ефективни механизми за защита правата на гражданите, което е и основното призвание на всеки един прокурор. Главният секретар на Съвета на Европа изтъкна, че властите във всяка държава членка са длъжни да осигурят необходимите предпоставки за гарантиране на тези ценности.

Президентът на Венецианската комисия  Клер Бази Малори отбеляза, че отправна точка за всяка демократична държава трябва да е гарантирането на независимостта на прокурорите. В рамките на Европейския съюз са провеждани множество реформи в правосъдието, които са осъществени без достатъчен анализ на потребностите на системата и обществото, смята тя.  Прокурорите и съдиите са едни от жертвите на тези процеси, като в тази връзка националните институции следва да вземат мерки в насока – максимално ограничаване на възможностите за упражняване на влияние върху прокурорите, коментира президентът на Европейската комисия за демокрация чрез право  Клер Бази Малори.

Основен акцент от първия ден на форума е нуждата от осигуряване на независимостта на прокурорите като гаранция за  справедлив и бърз наказателен процес в контекста на прилаганите модели за автономност и отчетност на прокурорите в различните държави. Практически опит в тази насока споделиха главните прокурори на Германия, Великобритания, Лихтенщайн, Уелс, Азербайджан, както и заместник на главния прокурор на САЩ.

В своето изказване европейският главен прокурор Лаура Кьовеши сподели и личния си опит като магистрат в Румъния. Като пример с изключителна важност за отстояването на независимостта, автономността и отчетността на магистратите тя даде делото пред Европейския съд за правата на човека, по което е разглеждано отстраняването й като ръководител на Националната дирекция за борба с корупцията от румънските национални власти.   Кьовеши обърна внимание на нуждата от осигуряване на баланс, при който отчетността не следва да бъде превръщана в средство за неправомерно влияние върху личното убеждение и независимостта на даден магистрат.

Европейската конференция на прокурорите продължава и през днешния ден, който е посветен на делото на двамата италиански магистрати – Джовани Фалконе и Паоло Борселино, изгубили живота си в борбата срещу организираната престъпност.

 

About De Fakto

Проверете също

Омбудсманът внесе в НС предложение да отпаднат глобите за платена, но сгрешена винетка

Омбудсманът Диана Ковачева внесе в парламента промени в Закона за пътищата и Закона за движение …

Решението за конкурса за назначение на 28  длъжности „прокурор” в районните прокуратури е обнародван в „ДВ“

Решението на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за обявяване на конкурса за първоначално назначаване и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.