Последни новини
Home / Законът / Министерството на правосъдието обявява конкурс за есе по повод 30-годишнината от членството на България в СЕ

Министерството на правосъдието обявява конкурс за есе по повод 30-годишнината от членството на България в СЕ

Defakto.bg

 

Министерството на правосъдието обявява конкурс за есе за ученици, студенти и докторанти на тема „2022: Правата на човека – онлайн и офлайн“.

Конкурсът е част от инициативите на министерството, с които тази година се отбелязва 30-годишнината от приемането на България за член на Съвета на Европа и ратифицирането на Европейската конвенция за правата на човека на 7 май 1992 г., в сила от 7 септември 1992 г.

Съревнованието ще се проведе в две категории. В първата участие могат да вземат всички ученици от VII до ХII клас, а във втората – студенти  и докторанти от всички висши учебни заведения.

Защитата на правата е процес на непрестанна промяна и развитие. През годините решенията на Европейския съд по правата на човека дадоха тласък на редица успешни реформи в национален план. Укрепиха демократичните процеси и постигнаха положителен ефект върху живота на всички хора, като го направиха по-добър и справедлив.

Целта на конкурса е да се провокира творческия потенциал и мисленето на младите хора да представят своята гледна точка по темата за правата на човека, включително в контекста на военния конфликт в Украйна.

Специалната първа награда за двете категории участници е учебно посещение в Страсбург.

Срокът за предаване на творбите е  до края на месец юли 2022 г. на e-mail: [email protected]

С регламента за участие може да се запознаете на сайта на Министерството на правосъдието.

Обща информация:

Втората световна война е историческото събитие, което изтласква правата на човека на международната сцена. Ужасните зверства, извършени по време на войната, Холокост и масовите военни престъпления, предизвикват появата на допълнителни инструменти на международното право.  Хартата на ООН, подписана на 26 юни 1945 година, отразява това убеждение. В нея се казва, че основната цел на ООН е „да предпази идните поколения от бича на войната“ и „да затвърди вярата в основните права на човека, в достойнството и стойността на човешката личност и в равните права на мъжете и жените“.

Всеобщата декларация за правата на човека на ООН (ВДПЧ) е изготвена от Комисията по правата на човека на ООН и е приета от Общото събрание на 10 декември 1948 година. ВДПЧ е революционен документ, който и до днес продължава да служи като най-важния глобален инструмент за правата на човека. ВДПЧ вдъхновява многобройните ангажименти за правата на човека на национално, регионално или международно ниво.

Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи, по-известна като Европейската конвенция за правата на човека, е европейският договор и основополагащ инструмент за защита на правата.  Тя е отворена за подписване в Рим на 4 ноември 1950 г. и влиза в сила на 3 септември 1953 г. Това е първият инструмент, който направи наистина ефективни и обвързващи за държавите членки някои от правата, посочени във Всеобщата декларация за правата на човека.  Основната разлика между Конвенцията и останалите международни договори за правата на човека е създаденият  механизъм за защита на декларираните права чрез правото на индивидуална жалба.

Съгласно първоначалната процедура, три институции са отговорни за прилагането на задълженията, поети от договарящите държави: Европейската комисия по правата на човека, Европейският съд по правата на човека и Комитетът на министрите на Съвета на Европа. Всички жалби първоначално са предмет на предварителен преглед от Комисията за тяхната допустимост. След 1998 г. Комисията престава да функционира, а Съдът става постоянно действащ орган, който се сезира пряко от жалбоподателите с индивидуална жалба.

След приемането си през 1950 г. Конвенцията е била изменяна няколко пъти и допълвана с много права. Европейската конвенция за правата на човека е ратифицирана от 47-те държави — членки на Съвета на Европа като всички 27 държави — членки на ЕС, са страни по Конвенцията. От март 2022 г. след 26 години в организацията Русия вече не е член на Съвета на Европа и държавите членки вече са 46.

 

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Държавата хищно укрива важна за обществото информация

Държавата хищно укрива важна за обществото информация, независимо че от 22 години съществува специален закон как …

Рискът за здравето на издирваното лице може да отложи, но не и да обоснове отказ за изпълнение на ЕЗА

Според генерален адвокат Campos Sánchez-Bordona сериозният риск за здравето на издирваното лице може да обоснове …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.