Последни новини
Home / Законът / Омбудсманът се обяви срещу скока на цената на водата в Плевен, Велико Търново, Габрово и Русе

Омбудсманът се обяви срещу скока на цената на водата в Плевен, Велико Търново, Габрово и Русе

Defakto.bg

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Станислав Тодоров по повод предложените по-високи цени на водата в четири града на страната –  Плевен, Велико Търново, Габрово и Русе.  Позицията на обществения защитник е, че предвиденото повишение няма да подобри качеството на предоставените услуги, но ще задълбочи бедността и социалното изключване в тези региони.

В края на м. април Ковачева възрази и срещу скока на цените на ВиК услугите в гр. Монтана, които според нея също са необосновани.

Повод за препоръката й до КЕВР са обществените обсъждания на проектите на решения за одобряване на бизнес плановете и утвърждаването на по-високите цени на „ВиК“ ЕООД – гр. Плевен, „ВиК Йовковци“ ООД – гр. Велико Търново, „ВиК“ ООД – гр. Габрово, „ВиК“ ООД – гр. Русе.

„Смятам, че одобряването на предложените високи цени на ВиК услугите в Плевен, Велико Търново, Русе и Габрово ще задълбочи бедността и социалното изключване в съответните региони. В настоящите условия на кризи, за потребителите ще стане непосилно да погасяват по-високите цени на водата, което от своя страна пък ще затрудни още повече ВиК операторите да събират задълженията. Следователно, увеличението на цените на ВиК услугите е нецелесъобразно“, пише омбудсманът.

Проф. Ковачева подчертава, че за водата в гр. Плевен е предвидено за 2022 г. 36-процентно увеличение спрямо цената за 2021 г., т.е. от 2,946 лв. /с ДДС/, на 4, 002 лв. /с ДДС/), а през 2026 г. цената на ВиК услугата се предвижда да нарасне със 77% спрямо 2021 г. – от 2, 946 лв. /с ДДС/, на 5, 203 лв. /с ДДС/.

Във Велико Търново предвиденото увеличение на цената за 2022 г. е 45% спрямо тази за 2021 г. – от 2,388 лв. /с ДДС/, на 3, 463 лв. /с ДДС/, като през 2026 г. тя се предвижда да скочи с 94% спрямо 2021 г. – от 2, 388 лв. /с ДДС/, на 4, 631 лв. /с ДДС/.

В Русе пък за 2022 г. е предвиденото увеличение 31% спрямо цената за 2021 г., т.е. от 2,944 лв. /с ДДС/, на 3, 852 лв. /с ДДС/, докато през 2026 г. цената се предвижда да набъбне със 74% повече спрямо 2021 г.  – от 2, 944 лв. /с ДДС/, на 5, 134 лв. /с ДДС/.

В гр. Габрово за тази година се предвижда 30% увеличение спрямо цената на водата за 2021 г. – от 2,620 лв. /с ДДС/, на 3, 396 лв. /с ДДС/, а през 2026 г. – 72% повече спрямо 2021 г. – от 2, 620лв. /с ДДС/, на 4, 504 лв. /с ДДС/.

„Съгласно данните в Докладите на работната група на Комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР), четирите ВиК оператора не постигат всички 30 от определените с Решение № ПК-1/28.05.2021 г. на регулатора прогнозни конкретни цели за показателите за качество на ВиК услугите, а именно: ВиК Плевен – 10 показателя; ВиК Велико Търново – 11 показателя; ВиК Русе – 5 показателя; ВиК Габрово – 9 показателя“, посочва омбудсманът и цитира конкретните данни, които аргументират позицията й, че високата цена на ВиК услугите не води до подобряване на тяхното качество.

С оглед изложеното очаквам, при спазване на принципите, от които следва да се ръководи при осъществяване на дейността си, съгласно Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационните услуги (защита на интересите на потребителите; икономическа обоснованост на цените на ВиК услугите), КЕВР да вземе справедливо решение относно ценовите предложения на „ВиК“ ЕООД гр. Плевен, „ВиК Йовковци“ ООД гр. Велико Търново, „ВиК“ ООД гр. Русе и „ВиК“ ООД гр. Габрово“, заключава Ковачева.

 

About De Fakto

Проверете също

Над 130 участници в Международна конференция „Стоп на омразата“ се обявиха за толерантност между хората

За мен е чест да открия конференцията „Стоп на речта на омразата“ с организатори Прокуратурата …

В ход е изпълнение на мерките по препоръките на ЕК, отчете Съветът за върховенство на правото

В ход е изпълнение на мерките по отправените от Европейската комисия препоръки с третия годишен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.